Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Arborele lui Iesei al regnului vegetal
Administrator: 15-09-2016 08:09:12 in Știri pe scurt

  Împlinirea "destinului" lumii vegetale de a fi altar de împăcare al oamenilor cu Dumnezeu se descoperă în timp şi în tradiția sfântă ca o înlănțuire subtilă de încrengături şi lujeri ce au avut ca țintă și temei evolutiv Crucea de viață făcătoare.

 Tradiția vorbeşte despre lemnul copacului cunoştinței binelui și răului, acela de care s-au atins strămoșii, drept „materia” din care provine lemnul crucii lui Hristos.

 Legenda trimite tot la păcatul originar atunci când "explică" apariția plantelor cu spini, „rod” al sfâșierii aduse în lume de păcat, din ale căror ramuri s-a împletit cununa înspinată a dragostei jertfelnice a Domnului Iisus.

  Iar busuiocul, plantă prea frumos mirositoare, este legat ființial de faptul descoperirii Crucii Domnului, întrucât se spune că "după ce Domnul a fost dat jos, Crucea a căzut şi, cu vremea, a acoperit-o pământul. Mergând să caute crucea, Sfânta Împărăteasă Elena a simţit un miros plăcut, adus de vânt. S-a luat după el şi a găsit busuiocul. A smuls câteva fire, să le răsădească în grădină, şi l-a găsit cu rădăcinile înfipte în Cruce. De aceea, se zice, ramurile busuiocului cresc în cruce."

 Astfel, copacul, liana și planta anuală vestesc îngemănat Taina cea din veac ascunsă, a mântuirii oamenilor.

N. B. „Arborele lui Iesei”  definește genealogia Mântuitorului ca împlinre a profeției privind venirea Mântuitorului din casa și neamul lui David. Este prezent in iconografie, dar si in imnografie, unde Iesei e comparat cu radacina sau tulpina unei vițe din care a odrăslit, ca o mlădiță tânără, Hristos Mântuitorul prin Sfânta Fecioara: “toiag din rădăcina lui Iesei și floare dintr-însul, Hristoase, din Fecioară ai odrăslit”.


Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator