Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Ascultând Canonul cel Mare, tu, cui te asemeni?
Administrator: 02-03-2017 09:28:38 in Cateheză
  Ascultând Canonul cel Mare și meditând la noianul de învățături ce îndeamnă spre pocăință și spre întoarcerea către Dumnezeu, fiecare dintre noi își poate identifica starea morală în care se complace.
 Fiecare din personajele biblice enumerate în cele peste 250 stihiri (strofe) poate fi pentru noi un temei de venire în sine și de apucare mult mai hotărâtă pe calea cea strâmtă și îngustă, a mântuirii.

Râvnind neascultarii lui Adam celui întâi-zidit, m-am cunoscut pe mine dezbracat de Dumnezeu, si de împărăția cea pururea fiitoare și de desfătare, pentru păcatele mele.”

 Adam înseamnă în limba ebraică  „din pământ”, pământesc. Primul om făcut de Dumnezeu este numit în Scripturi „Fiul lui Dumnezeu” (Lc 3, 38). A fost creat de Dumnezeu împreună cu femeia lui Eva și așezați în grădina Edenului să o lucreze și să o păzească, trebuind să se conformeze unei singure porunci- sfat a lui Dumnezeu (Fac 2, 16- 17). Încălcând acest hotar prin ei a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, care s-au transmis la toți oamenii. Alungați din grădină, pierzând haina de lumină (simbol a vieții duhovnicești către care fuseseră chemați prin actul creației), Dumnezeu le face oamenilor „haine de piele” (Fac 3, 21) simbol a vieții trupești, grosiere, în care se vor complăcea toți urmașii lor.

 Pierderea hainei de lumină cea de la creație, precum și a hainei luminoase a Duhului Sfânt primită la Botez (prin păcatele ce au întinat lumina Botezului) sunt nu puține argumente spre venirea în sine și rostirea cu pocăință 

 „De unde voi începe a plânge faptele vietii mele celei ticăloase? Ce începere voi pune, Hristoase, acestei tânguiri de acum? Ci ca un Milostiv, dă-mi iertare greșelilor.”
 
 


Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator