Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Trepte în închinarea în duh şi adevăr (XXVIII)
Administrator: 09-06-2017 10:50:07 in Cateheză

 Transpunerea în cultul Legii Vechi a mesajului profetic

     Noua dimensiune a vietii religioase cerute de Dumnezeu, predicată de  profeți, și propusă de David în psalmi, se ridică la înalțimea unei jertfe spirituale, mult superioare jertfelor materiale practicate in Vechiul Testament, ce au deviat într-un formalism sec şi ineficace.
    În mod eficient, reformarea cultului evreiesc putea fi făcuta prin marea acțiune a reorganizării, întreprinsă de catre David, manifestată în direcția spiritualizarii cultului public prin includerea in ritualurile religioase a rugăciunii, meditației, dorinței  înnoirii duhului și a purificarii, toate cuprinse în imne și rugăciuni colecționate in Cartea Psalmilor, față de care un mare poet european, exclamă: „ Toate vaietele cele mai secrete ale inimii umane au aflat vocea lor și notele lor pe buzele si harpa acestui om ( David ). Profetul este cel care vorbește Dumnezeului Creator ca unui prieten- care ințelege si laudă minunile Sale, și care pare un ecou anticipat al poeziei evanghelice, repetând cuvintele dulci ale lui Hristos, înainte de a le fi auzit.”  
   În general, se accepta ca perioada de inceput a colecționării psalmilor, epoca reorganizării cultului in Israel, ce coincide cu redistribuirea preoților si a leviților la slujba si cu construirea Templului, fapte petrecute in vremea regilor David si Solomon . Până în acel moment. cultul avea un caracter preponderent sacrificial,  așa cum se vede în Carțile lui Moise și în cele istorice, jertfindu-se pe altare miei, iezi si viței, după primirea Legii și construirea Cortului se legiferează practicile religioase, fiind vizate și acum în exclusivitate sacrificiile, precizându-se cu exactitate felurile, calitatea și modalitatile săvârsirii lor. Abia in timpul lui David cultul a dobândit o nouă dimensiune, și anume cea doxologica .


Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator