Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Sfinții Părinți dovedesc răstălmăcirile Martorilor lui Iehova (II)
Pr Gabriel Toma: 04-08-2015 10:31:10 in Cateheză
Despre comuniunea proprietăților între Tatăl și Fiul: atotprezența

- „Auzi prietene, pe fericitul Pavel, zicând despre Dumnezeu Tatăl: „Ca să fie Dumnezeu totul în toate” (1 Cor 15, 28) ?
- Dar ce este aceasta?
- Mergi mai departe și privește cum atribuie Fiului egalitatea în slavă și împodobește firea Unuia Născut cu cele cu care e împodobit și Tatăl Însuși. Căci a spus undeva despre El : „Plinirea Celui ce plinește toate în toți” (Efes 1, 23)
- A spus-o și pe aceasta.
- Dacă am voi să ne ocupăm de această plinire pe care o dă fiecare, oare nu e clar pentru oricine că dacă sensul ființei ar fi altul în ambii, fiecare ar săvârși plinirea în noi potrivit cu firea fiecăruia ?
- În mod necesar.
- Și dacă Dumnezeu adevărat este Tatăl, dumnezeiască va fi numaidecât și lucrarea Lui, iar Fiul, decăzut din dumnezeirea adevărată, nu va fi dumnezeiască nici puterea Lui de plinire. deci lucrarea lor de plinire în noi, ar fi de două feluri și neasemănătoare. Și dacă ar ajunge în cei ce se lucrează spre mântuire plinirea Tatălui, fiind dumnezeiască și mai bună ca cealaltă, pentru ce ar mai lucra în noi Fiul ? Mai ales că s-ar adăuga ceva inferior, dacă n-ar lucra așa ca și Tatăl prin fire ? Iar dacă plinirea prin Fiul ne-ar îmbogăți cu un mijloc necesar spre mântuire, ar urma să cugetăm și să spunem că ceea ce este superior are nevoie de ceva inferior, dacă prin Dumnezeu Tatăl nu ajunge peste tot să ne mântuiască. Dar spun că a socoti și a spune că această afirmație este fără greșeală înseamnă a se expune vinei și osândei celei mai din urmă a nebuniei. deci să se arunce cât mai departe o astfel de aiureală. Să judecăm și să credem că una este lucrarea și plinirea în noi prin Amândoi. Căci una este firea lor.” (Sf Chiril al Alexandriei, Despre Sfânta Treime, colecția PSB, vol 40, Editura IBMBOR, București, 1994, p 101)


Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator