Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Sfinții Părinți dovedesc răstălmăcirile Martorilor lui Iehova (V)
Pr Gabriel Toma: 27-08-2015 03:35:12 in Cateheză
   „Disputa pe baza Scripturilor nu folosește la altceva, decât- pentru a spune astfel- să-ți întoarcă stomacul pe dos și să te bată la cap.
    Ereziile n-admit unele cărți ale Scripturii, iar pe care le admit nu le acceptă integral, ci cu adaosuri și tăieturi, schimbându-le pentru a le acomoda cu învățăturile lor. Și dacă pe unele le primesc în întregime, le falsifică prin diferite interpretări.
   Un sens alterat dăunează mai mult decât un scris cu greșeli. Presupunerile lor deșarte în niciun caz nu vor să admită pasajele prin care sunt combătuți.
   Ei se sprijină pe acelea pe care le-au alcătuit ei înșiși în chip mincinos, ori pe cele pe care le-au acceptat tocmai pentru că se pot interpreta în mai multe feluri.
   Tu, cel preaiscusit în ale Scripturii, ce rezultat vei obține în lupta cu adversarul, care tăgăduiește tot ce afirmi tu și afirmă tot ceea ce negi tu?
   Nu vei pierde nimic altceva în luptă decât vocea, dar nici nu vei căpăta altceva decât venin la inimă din cauza hulei lui.
   Dar acela, dacă într-adevăr există vreunul, în folosul căruia începi o discuție asupra Scripturilor, ca să-l întărești contra îndoielilor lui, va înclina oare mai mult spre adevăr, ori mai mult spre erezii?
   Tulburat pentru că te vede că nu izbutești să-l convingi pe eretic, care tăgăduiește sau apără ceva cu aceeași tărie ca și tine, fiecare rămânând până la urmă pe poziția lui, acela va pleca de la această dezbatere, și mai nehotărât, nemaiștiind ce trebuie să socotească erezie.
   Căci și ereticii pot să ne adreseze aceleași învinuiri; fără îndoială vor spune și ei cum că mai curând noi suntem aceia care înfățișăm niște scrieri greșite și niște tălmăciri mincinoase, odată ce pretind și ei, ca și noi, că adevărul este de partea lor.
   Așadar, nu trebuie să apelezi la Scripturi și nici să te angajezi într-o luptă pe un teren unde victoria este sau nulă, sau nesigură, sau prea puțin sigură.
   Chiar dacă nu s-ar dovedi cu această luptă că amândouă părțile au aceeași însemnătate, totuși o firească rânduială a tuturor lucrurilor pretinde, ca, înainte de toate, să se discute în mod deosebit următoarele chestiuni: în stăpânirea cui a fost lăsată credința? Ale cui sunt Scripturile? De către cine, prin a cărui mijlocire, când și cui a fost încredințată învățătura care vădește pe creștini?
   Căci acolo se află și adevăratele Scripturi, și adevăratele tălmăciri, ca și toate predaniile cele adevărate, unde se va dovedi că este în învățătura cea adevărată și credința creștină cea adevărată” (Tertulian,  Despre prescripția contra ereticilor)

Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator