Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Despre preoție- text patristic fundamental în domeniul psiho-pedagogiei sacerdotale
Pr Gabriel Toma: 27-10-2015 05:08:18 in Cateheză
   Vineri, 23 octombrie 2015, credincioșii cu o credință mai arzătoare au venit în biserica parohială pentru a fi alături de preotul paroh ce a aniversat două decenii de slujire preoțească. La încheierea Sfintei Liturghii s-au lecturat câteva pasaje din scrierea Sfântului Ioan Gură de Aur privind răspunderile și sublimitatea preoției.

  „Preotia coboara din ceruri, caci preotului i s-au incredintat lucruri ceresti atunci candMantuitorul nostru Iisus Hristos a spus ucenicilor Sai: "Cate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer" (Matei 16, 19). Iar in alta parte: "Preotia se savarseste pe pamant, dar are randuiala a lucrurilor ceresti. Si pe buna dreptate; caci slujba aceasta n-a randuit-o un om, sau un inger sau un arhanghel, sau alta putere creata, ci insusi Paracletul. Sfantul Duh a oranduit ca preotii, inca pe cand sunt in trup sa aduca lui Dumnezeu aceeasi slujba pe care o aduc ingerii in ceruri. De aceea, trebuie ca preotul sa fie asa de curat, ca si cum ar sta in ceruri intre puterile cele ingeresti".

 

„Trebuie să fiu eu mai întâi curat şi apoi să curăţ pe alţii. Să fiu eu înţelept ca să înţelepţesc pe alţii. Să fiu eu lumină, ca să luminez pe alţii. Să fiu eu aproape de Dumnezeu, ca să apropii pe alţii. Să fiu eu sfânt, ca să sfinţesc pe alţii.”

 

   “Spune-mi, te rog, unde-l vom pune pe preot, când cheamă Duhul cel Sfânt, când săvârşeşte prea înfricoşătoarea jertfă şi când atinge necontenit pe Stăpânul obştesc al tuturora? Cât de mare curăţie, cât de mare evlavie îi vom cere? Gândeşte-te ce fel trebuie să fie mâinile acelea care slujesc, ce fel trebuie să fie limba aceea care rosteşte acele cuvinte? Nu trebuie să fie oare mai curat şi mai sfânt decât oricare altul, sufletul care a primit atâta Duh? Atunci şi-n timpul Sfintei Liturghii şi îngerii stau împrejurul preotului. Tot altarul şi locul din jurul jertfelnicului se umple de puterile cereşti în cinstea Celui ce Se află pe jertfelnic” (“Despre preoţie” VI, 4).


 "Daca ai putea sa te gandesti ce lucru mare este ca om fiind si imbracat inca in trup si sange sa te poti apropia de fericita si nemuritoarea Fire a Dumnezeirii, atunci ai putea intelege bine cu cata cinste a invrednicit pe preoti harul Sfantului Duh. Prin preoti se savarseste si sfanta Jertfa si alte slujbe, intru nimic mai prejos de Sfanta Jertfa si in ce priveste vrednicia preoteasca si in ce priveste mantuirea noastra. Oameni care traiesc pe pamant si locuiesc pe el au primit ingaduinta sa administreze cele ceresti si au luat o putere pe care Dumnezeu n-a dat-o nici ingerilor, nici arhanghelilor. Nu s-a spus ingerilor, ci oamenilor : "Oricate veti lega pe pamant vor fi legate si in cer si oricate veti dezlega pe pamant vor fi dezlegate si in cer" (Matei 18, 18)... Puterea de a lega a preotilor leaga sufletele si strabate cerurile. Dumnezeu intareste sus in ceruri cele facute de preoti jos pe pamant. Stapanul aproba hotararea data de robi. Ce oare altceva a dat Dumnezeu preotilor decat toata puterea cereasca ? Domnul a spus : "Carora veti ierta pacatele se vor ierta si carora le veti tine vor fi tinute" (Ioan 20, 23). Ce putere poate fi mai mare decat aceasta? Domnul a spus iarasi: "Tatal a dat toata judecata Fiului" (Ioan 5, 22). Vad insa ca toata aceasta putere a fost incredintata de Fiul, preotilor. Au fost inaltati la slujba aceasta atat de mare ca si cum de acum s-ar fi mutat in ceruri, ca si cum ar fi depasit firea omeneasca, ca si cum ar fi scapat de toate patimile omenesti".

 „Vrednicia preotiei sta si in faptul ca preotilor li s-a incredintat zamislirea noastra cea duhovniceasca; ei sunt aceia carora li s-a dat sa ne nasca prin botez; prin preoti ne imbracam in Hristos ; prin preoti suntem ingropati impreuna cu Fiul lui Dumnezeu; prin preoti ajungem madulare fericitului cap al lui Hristos. Ei sunt mai mult decat parintii nostri trupesti, caci preotii ne nasc pentru viata viitoare. Privind la maretia, la natura dumnezeiasca, la raspunderile infricosatoare ale preotiei.”

"Pentru preot e nevoie de multa pricepere, iar inainte de pricepere e nevoie de mult har de la Dumnezeu, de purtari bune, de viata curata, de virtute mai mare decat omeneasca".


Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator