Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Ecoul Întâmpinării Domnului în rânduiala îmbisericirii pruncilor
Pr Gabriel Toma: 02-02-2016 10:07:47 in Cateheză
  Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas ca pildă și ca îndatorire a mamelor, de a aduce pruncii la biserică, la patruzeci de zile după naștere, pentru rugăciunea de curățire a lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane. 
 Mama care a născut vine în biserică și în numele familiei aduce pe noul-născut ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar. 
  Preotul însemnează cu semnul sfintei cruci pe mamă și pe prunc, apoi punând epitrahilul și mâna dreaptă pe capul mamei, după rostirea introducerii liturgice (formată din binecuvântare, rugăciuni începătoare și tropar (al zilei sau al Întâmpinării Domnului), citește cele cinci rugăciuni din Aghiazmatar. 
  Mama și pruncul închipuie în acest moment pe Maica Domnului cu Iisus în brațe în templul din Ierusalim. În rugăciunile rostite de preot se amintește despre împlinirea zilelor "curățirii" femeii lăuze. În ce privește pruncul, preotul se roagă ca Dumnezeu să-l crească, să-l binecuvinteze și să-l sfințească, rânduindu-i după această pregătire luminarea botezului.   Despre Mântuitorul adus de Maica Domnului la templu ne spune Sfanta Evanghelie că a fost purtat în brațe de către dreptul Simeon (cf. Luca II, 28). Prin analogie cu cele petrecute în Ierusalim în aceste clipe, se săvârșeste întreaga procesiune a intrării în biserică, până la așezarea pruncului în fața ușilor împărătești. Rostind formula de îmbisericire, preotul ia pruncul din fața ușilor și intră cu el în biserică, zicând mai departe : "Intra-voi în casa Ta, închina-mă-voi în biserica Ta cea sfântă !". Cu aceste cuvinte, pruncul este primit între aleșii lui Dumnezeu, în calitate de catehumen. În interiorul naosului, preotul iarăși rostește: „În mijlocul bisericii Te voi lauda!", amintind astfel de prezența cetelor îngerești. În cele din urmă, apropiind pruncul de altar și închinându-l la icoanele împărătești, preotul arată că acesta a dobândit dreptul de a fi primit în el, în sensul de a deveni pe viitor "jertfă vie, sfântă, bine placută lui Dumnezeu" (Rom. XII, 1). Pruncul de parte bărbătească se introduce spre închinare și în interiorul sfântului altar. Ritul îmbisericirii se încheie cu imnul eshatologic al dreptului Simeon: "Acum slobozește pe robul Tau, Stăpâne...".
 Preotul așează pruncul jos pe solee, în fața ușilor împărătești, de unde este luat de către mamă după ce aceasta a făcut 3 închinăciuni.

Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator