Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Taina creștinătății- program catehetic duminical (XV)
Administrator: 12-09-2016 08:27:51 in Cateheză

   Duminică, 5 septembrie 2016, după Sfânta Liturghie, credincioșii participanți la  cateheză au au avut prilejul de fi părtași rodului unei istovitoare și pline de sudori sfinte lupte pentru dreapta credință, purtată de Stâlpii Ortodoxiei: Sfinții Atanasie, Vasile, Grigorie și Chiril în privința apărării adevărului Sfintei Treimi, comuniunea a trei ipostasuri ce împărtășesc aceeași ființă.

  „Totdeauna a fost in Dumnezeire o persoana sau un ipostas cu insusirea de Fiu. Daca e asa, totdeauna a fost in Dumnezeire o persoana cu insusirea de Tata. "Dumnezeu n-a fost mai inainte fara de Fiu si mai pe urma a devenit Tata, ci totdeauna are pe Fiul". N-a fost nici o vreme cand n-a fost in Dumnezeire o persoana Tata si o persoana Fiu si anume mereu aceeasi persoana Tata si aceeasi persoana Fiu. "Nici cel care a nascut nu s-a prefacut in Fiu, nici cel nascut n-a devenit Tata". Cu alte cuvinte, niciodata nu s-a produs o schimbare in Dumnezeu. Daca Fiul nu S-ar fi nascut "mai inainte de toti vecii", Tatal n-ar fi fost totdeauna Tata, ci ar fi castigat aceasta insusire mai tarziu. Iar un Dumnezeu, care se schimba asa de tare inlauntrul Sau, nu mai e Dumnezeu. Asemenea, Fiul n-ar fi Dumnezeu daca S-ar fi nascut in timp, ci ar fi o faptura. Sau Dumnezeul cel vesnic S-ar fi despartit dupa o vreme in Tata si Fiu.

  Noi spunem ca Tatal e vesnic Tata si vesnic Dumnezeu, fara schimbare, iar Fiul vesnic Fiu si vesnic Dumnezeu, fara schimbare. Tocmai pentru ca Tatal e vesnic, are un Fiu vesnic. "Caci n-a fost candva Tatal cand n-a fost Fiul, ci odata cu Tatal si Fiul care S-a nascut din El. Caci Dumnezeu nu S-ar putea numi Tata fara de Fiu. Iar daca ar fi, fara sa aiba pe Fiul, n-ar fi Tata. Si daca ar avea mai pe urma Fiu, ar deveni mai pe urma Tata, si astfel S-ar schimba din a nu fi Tata in a fi Tata, lucru mai rau decat orice blasfemie". Tatal si Fiul sunt doua persoane egale in Dumnezeire si in cinste, dar una e Tata si alta Fiu, avand vesnic intre ele dragostea care este intre Tata si Fiu si anume : una vesnic dragoste de Tata si alta vesnic dragoste, de Fiu.”

 


Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator