Parohia Plevna
Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
Crux Domini inventa est!
Administrator: 14-09-2016 07:15:51 in Cateheză

  Pelerina Egeria, membră a unei comunități monastice spaniole, mergând să se închine la Locurile Sfinte către anii 381- 384, descrie printre altele și festivitățile bisericești ce se desfășurau la Ierusalim cu ocazia Înălțării Sfintei Cruci.

  „Sunt numite zilele dedicației cele în care sfânta biserică ce se află pe Golgota și se cheamă Martyrium a fost consacrată lui Dumnezeu. În aceeași zi a fost consacrată lui Dumnezeu și sfânta biserică ce se află la Anastasis, adică în locul în care Domnul a înviat după pătimire. Închinarea acestor două biserici se celebrează cu cea mai mare onoare fiindcă în această zi a fost descoperită și Crucea Domnului (Crux Domini inventa est).

   În aceste zile de celebrare a Închinării, splendoarea tuturor bisericilor este asemenea aceleia din sărbătoarea Paștilor sau a Epifaniei și în fiecare zi se celebrează în felurite Locuri Sfinte” (Pelerinaj în Locurile Sfinte, XLVIII, XLIX).

  Descriind ceremonia Închinării Sfintei Cruci, Egeria relatează:

  „Se așază un tron pentru episcop pe Golgota, în spatele locului unde a fost Crucea. Se așează episcopul pe tron, pune în fața lui o masă acoperită cu o pânză de in. În jurul mesei stau diaconii și aduc un sipet de argint aurit în care se află Lemnul Sfânt al Crucii; este deschis sipetul, este arătat și apoi așezat pe masă atât Lemnul Crucii cât și înscrisul. 

  Și după ce Lemnul Sfânt este așezat pe masă, episcopul stând, îl prinde în mână de extremități, iar diaconii, stând împrejurul său, veghează. Și este nevoie să se vegheze deoarece, după obicei, întreg poporul, venind unul câte unul, atât credincioșii cât și catehumenii, înclinându-se în fața mesei, sărută Lemnul Sfânt și trec mai departe. Și astfel trece tot poporul, unul câte unul, înclinându-se toți, atingând mai ântâi cu fruntea și apoi cu ochii Crucea și înscrisul, și sărutând astfel Crucea trec mai departe, însă nimeni nu întinde mâna pentru a atinge.” (XXXVII)


Parohia Plevna

Site-ul web oficial al Parohiei Plevna din Protopopiatul Lehliu - „Mulţumire fie adusă deci lui Dumnezeu, Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” 2 Cor 2, 14
Parohia Plevna, Biserica Ortodoxa, Plevna, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Protopopiatul Lehliu

 
Copyright 2018 - Parohia Plevna

Powered by NETCreator & Lacasuri Ortodoxe
NETCreator