Menu Home

Pe brațe de mame, spre hrana nemuririi

Ca o parafrază vie a unei picturi celebre, mamele creștine din parohie și-au adus pruncii, în ziua Sfintei Înălțări, 25 mai 2017, să primească hrana vieții și a nemuririi.

Gândind la acest mare dar făcut nouă de către Dumnezeu, ne îndreptăm atenția spre învățătura Sfântului Ioan Gură de Aur, care, referindu-se la primirea Sfintei Împărtășanii, teologhisește astfel:

„Iisus Hristos vorbește adesea despre înviere pentru a imprima în sufletele ascultătorilor acest adevăr. Căci acela era punctul cel mai important din învățătura Sa, să stabilească și să întărească credința în aceste lucruri: învierea și viața veșnică. Viața este ceea ce cer oamenii mai mult; nimic nu este mai dulce, nici mai plăcut, ca a nu muri deloc. Trebuie să ne aducem aminte, continuă Sfântul Ioan, că, în Vechiul Testament, El le promitea o viață lungă, însă în Noul Testament ne promite una fără de sfârșit; astfel, comparativ cu mana, care a prelungit viața de pe pământ, Euharistia are scopul și menirea de a ne ține în viață și dincolo de moarte, întrucât această „mâncare și băutură duhovnicească” nu este un aliment trimis de Dumnezeu, ci Însuși Trupul Stăpânului.” „Iată ce a făcut Iisus Hristos pentru noi; El ne-a oferit carnea Sa să o mâncăm pentru a ne angaja ca să avem pentru El o iubire din cele mai mari și a ne-o arăta pe aceea pe care o are El pentru noi; El nu s-a facut numai văzut celor ce doreau să-L contemple, ci S-a lăsat atins, S-a dat să fie mâncat, să fie înfipți dinții în El, absorbind în așa fel încât să mulțumească cea mai ferbinte iubire”. „Eu am vrut să fiu fratele vostru din iubire față de voi, eu am luat trupul și sângele vostru ca și unul și altul să fie comun între voi. Eu vă dau acest trup și acest sânge, prin care Eu am devenit de aceeași natură cu voi. Tuturor a dat acest trup spre împărtășire, ca astfel hrănindu-se cu dânsul, și lepădând de la noi moartea cea dinainte, să ne amestecăm cu dânsul, prin această masă sfânta, și să intrăm în această viață veșnică și nemuritoare”

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut