Menu Home

Tronul slavei cel bine întocmit. Cântec de oțel și stâncă (VII)

Categoria îmbelșugată a crucilor funerare cioplite în calcar numulitic ilustrează o mare diversitate a reprezentărilor iconografice.

2. Răstignirea Domnului
– Mântuitorul este  răstignit pe o cruce, de cele mai multe ori întretăierea brațelor crucii fiind izvorâtoare de raze, însemnare tradițională, ortodoxă, privind legătura indisolubilă dintre moartea și Învierea Domnului. 

În unele reprezentări, Hristos este răstignit pe o cruce stilizată din palmete, legătură spirituală cu tradiția ce amintește că Sfânta Cruce a fost cioplită din trunchiul vechiului copac al cunoștinței binelui și răului, sau de legătura dintre Intrarea în Ierusalim (pentru patima de bunăvoie) și răstignirea în același oraș, de către cei ce cu puține zile mai înainte îi strigau: „Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!” 

Mai există în cimitir un tip de cruce în care icoana răstignirii este înconjurată de o cunună sau coroană din ramuri împletite, atașată pe cruce sau coborâtă de sus și ținută de mâna unei fețe nevăzute. Este rugăciunea și credința bisericii ca cel răposat să primescă încununarea cerească în urma judecății lui Dumnezeu. Precum coliva- hrană dulce care trimite la credința că cel răposat se va învrednici de viață fericită în rai- tot așa, cununa cioplită în piatra crucii sau împletită din flori și pusă pe mormânt, trimite la credința în mântuirea celor răposați.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut