Menu Home

Întâmplări tainice cu Dreptul Gamaliil

Când evreii cei plini de răutate l-au omorât cu pietre pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, ei i-au aruncat trupul spre mâncare câinilor. Dar Dumnezeu, în sfânta Lui Purtare de Grijă a voit altfel.
Trupul mucenicului a zăcut în câmp deschis, la poalele dealului pe care se afla cetatea, o zi, o noapte şi încă o zi. În noaptea a doua care urmă, marele Gamaliil, învăţătorul marelui Pavel, care în taină era şi el creştin, a luat trupul mucenicului şi l-a dus la Cafargamala şi l-a îngropat acolo într-o peşteră de pe pământul lui.
Gamaliil mai după aceea l-a înmormântat şi pe prietenul lui, Nicodim, în aceeaşi peşteră; căci Nicodim a plâns la mormântul mucenicului Ştefan, până ce a murit. În aceeaşi peşteră Gamaliil l-a mai îngropat şi pe fiul lui, Avivus şi potrivit dorinţei lui, a fost şi el însuşi îngropat în aceeaşi peşteră.
Au trecut astfel multe sute de ani, până când nici unul dintre cei vii nu a mai ştiut unde se află trupul Sfântului întâi Mucenic şi Arhidiacon Ştefan.
Atunci, în anul 415, în timpul Patriarhului Ioan de Constantinopol, Gamaliil s-a înfăţişat de trei ori în vis lui Lucian, preotul din Cafargamala. Gamaliil i-a dezvăluit totul privitor la înmormântarea lui, a lui Ştefan şi a celorlalţi, arătându-i cu precizie locul uitatului lor mormânt. Mişcat de visul lui, Lucian s-a dus la Patriarh şi luând binecuvântare, a venit cu oameni şi a dezgropat oasele Sfinţilor. Gamaliil îi spusese deja Presbiterului Lucian în vis unde anume se află fiecare dintre cei patru Sfinţi. Dezgropând locul fiecăruia, peştera şi locul din jur s-a umplut de mireasmă minunată şi foarte puternică.
Moaştele Sfântului întâi Mucenic şi Arhidiacon Ştefan au fost mutate cu procesiune în Sion şi înmormântate acolo. Moaştele celorlalţi trei au fost aşezate într-o biserică ce se afla pe dealul de deasupra peşterii.
Multe vindecări minunate s-au lucrat la sfintele moaşte ale Sfântului Ştefan. După altă vreme, ele au fost mutate la Constantinopol. Aşa îi încununează Dumnezeu cu slavă multă pe cei care îşi varsă sângele pentru Numele Lui.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut