Menu Home

Binecuvântarea prin semnul crucii din ajunul zilei Sfântului Dimitrie

 Binecuvântarea este, în practica creștină actuală, o rugăciune sau o rânduială în care, prin semnul Sfintei Cruci, preotul invocă harul şi ajutorul lui Dumnezeu asupra unei persoane sau asupra unui lucru, pentru folosul sau mântuirea omului.

 O astfel de rânduială de binecuvântare destul de des oficiată în parohie, rostită asupra unor bunuri, este cea de la slujba Litiei din ajunul marilor sărbători, atunci când la ceasul înserării, în continuarea Vecerniei mari, se binecuvintează darurile aduse de credincioși: semințe (de grâu), untdelemn, cinci pâinici și vin. Cele cinci pâinici sunt o amintire a celor cinci pâini binecuvântate de Iisus Hristos în deşert şi cu care au fost hrăniţi cinci mii de persoane care îl urmau (Marcu 6). După ce este binecuvântată în timpul acestei slujbe, la sfârşit pâinea, stropită cu vin este împărţită credincioşilor.*

Vineri, 25 octombrie 2019, în ajunul prăznuirii de peste an a Marelui Mucenic Dimitrie, s-a oficiat în biserica parohială slujba înserării, Vecernie și Litie de mulțumire.

Mulţimea harurilor minuni­lor tale celor mai presus de min­te, pe care ţi-a dat-o Hristos, mărite, Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, izvorâtorule de mir, tuturor se arată şi ha­rul tămăduirilor, harul cel mai presus de cuvânt, arătat îl propovăduieşte nouă, celor ce cân­tăm: toate lucrurile, lăudaţi pe Domnul!


* Mai multe detalii în Ene Branişte şi Ecaterina Branişte, Dicţionar enciclopedic de cunoştinţe religioase, Editura Diecezană Caransebeş, 2001

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut