Menu Home

Preoți din episcopia noastră în închisorile comuniste (II)

Imediat după impunerea regimului comunist, prin interzicerea educației religioase în școală și naționalizarea școlilor confesionale (Decretul nr. 177/4 august 1948), dar şi a îndepărtării din școli a icoanelor și a oricărui simbol religios, chemarea elevilor care ieşeau de la şcoală şi aducerea lor pentru educaţie religioasă în Casa Domnului au fost raportate imediat conducerii de partid.

Ana Pauker avea să spună în Biroul Politic al PMR că „popii fac şcoală în biserică” şi „neapărat trebuie opriţi”. Din acest motiv, Vasile Luca, responsabilul cu probleme religioase din conducerea de partid, a ordonat braţului înarmat, Securitatea, să ia măsuri, să diminueze fenomenul mai ales prin arestări în rândurile preoţilor, sub acuzaţia cea mai la îndemână, de „activitate legionară”.

Preotul Alexandru T. Alexandrescu, născut la 15 octombrie 1894, în comuna Bucu, Ialomiţa, paroh în Călăraşi, a fost arestat prima oară în perioada 16. 08. 1952 – 14. 08. 1953.

În 1959 este din nou arestat, prin sentinţa nr. 79417/08. 1959 a Tribunalului Militar Bucureşti, la 16 ani de temniţă grea şi opt ani degradare civică, pentru ”uneltire contra ordinii sociale”.

A fost eliberat în 1964. (Vasile Manea, Preoți ortodocși în închisorile comuniste)

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut