Menu Home

Sfântul Proroc Naum, profet al mâniei și speranței

El s-a născut din seminţia lui Simeon, la locul numit Elkos, aflat în latura îndepărtată a Iordanului. A trăit cam cu şapte sute de ani mai înainte de Hristos şi a prorocit distrugerea cetăţii Ninive la aproximativ două sute de ani după Prorocul Iona.
Datorită propovăduirii Prorocului Iona, cetatea Ninive se pocăise, iar Dumnezeu nu a mai dat-o pieirii. Dar în timp ninivitenii au uitat de pocăinţă şi de milostivirea lui Dumnezeu şi s-au stricat din nou.
De aceea Prorocul Naum a profeţit la rândul lui grabnică pieire a cetăţii dacă nu se vor întoarce şi nu se vor pocăi. De astădată însă, ninivitenii nu l-au mai ascultat pe proroc şi în consecinţă Domnul nu i-a mai cruţat, întreaga cetate a pierit într-un cutremur cumplit, care a declanşat umflarea apelor lacului din jurul ei şi potopirea cetăţii, iar partea neintrată sub ape a ars cu foc venit din pustie. Aşa a pierit cu desăvârşire de pe pământ marele Ninive.
Ideea centrală a mesajului pe care îl transmite profetul Naumm în cartea sa este că Dumnezeu este singurul stăpân. Nimeni şi nimic nu-l poate înlocui cu alţi dumnezei, cu atât mai mult poporul israelit cu care încheiase o alianţă de iubire. În ceea ce priveşte cartea lui Naum, această dorinţă de a arăta cine este adevăratul Dumnezeu se pare că depăşeşete graniţele Israelului. Dumnezeu nu e mulţumit de modul în care asirienii administrează puterea, mai ales de abuzurile pe care şi le permite şi dintre aceste abuzuri, faptul că şi-a impus zeii proprii, în detrimentul Lui, care este adevăratul Dumnezeu. Se pomenește la 1 decembrie.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut