Menu Home

Dimensiunea catehetică a mersului cu icoana

În timpul săptămânii premergătoare Nașterii Domnului în anul 2019, vizitele pastorale cu icoana în enorie au inclus și vizitarea școlii, acolo unde micuții parohieni se pregăteau pentru Serbarea de Crăciun.
În cadrul întâlnirii s-a prezentat copiilor mai de aproape și s-a tâlcuit icoana Nașterii Domnului, în care Mântuitorul nostru este arătat în scutece şi culcat iesle, „căci nu mai era loc de găzduire pentru ei” (Luca 2, 7). În spatele ieslei se află o peşteră întunecoasă în care sunt vizibili un bou şi un asin, detalii nemenţionate în Evanghelie, dar trăsături nelipsitr fiecărei icoane a Naşterii Domnului; scena e inclusă pentru a arăta îndeplinirea cuvintelor profetului Isaia, „Boul îşi cunoaşte stăpânul şi asinul ieslea Domnului său, dar Israel nu Mă cunoaşte; poporul Meu nu Mă pricepe” (Isaia 1, 3). Deasupra compoziţiei centrale, în chiar centrul icoanei este steaua minunată venită din rai, care i-a condus pe magi către locul în care se află Mântuitorul nostru; ne aminteşte de semnul raiului pe care-l vedem în icoana Botezului sau Cincizecimii, oriunde e indicată intervenţia divină. Sfinţii îngeri sunt reprezentaţi mărindu-L pe Dumnezeu şi aducând vestea cea bună a Naşterii Domnului păstorilor. Faptul că păstorii evrei şi magii păgâni au fost printre primii să îl slăvească pe Domnul nostru ne arată universalitatea acestui mare eveniment, rânduit pentru mântuirea întregii omeniri. În sfârşit, dacă ne uităm la icoană ca la o compoziţie unită, putem doar să fim umpluţi de bucurie, nu doar datorită frumuseţii culorilor şi a atmosferei festive pe care o descrie, dar şi datorită veştii fericite a mântuirii noastre atât de clar proclamată de ea. În icoană, toată creaţia se bucură la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos: cerul (o stea şi îngerii), pământul (munţii, plantele şi animalele) şi în special omenirea reprezentată cel mai desăvârşit în persoana noii Eve, Preacurata Fecioară Maria, Maica Domnului nostru. 
La sfârșitul întâlnirii, după ce elevii au sărutat icoana, școala și doamnele profesoare au primit în dar calendare bisericești.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut