Menu Home

RUGĂCIUNE ȘI CATEHEZĂ (III) „Rolul conștiinței în viața duhovnicească”

Continuând exercițiul duhovnicesc al rugăciunii-împreună și luând aminte la învățătura Sfântului Ioan Gură de Aur, miercuri, 17 iunie 2015, credincioșii, mai aprinși de dragostea cuvintelor vieții veșnice, au participat la slujba Paraclisul Maicii Domnului, urmată de cateheza dedicată conștientizării rolului conștiinței morale în viața de credință.

Sfînta Scriptură cuprinde numeroase dovezi cu privire la existenţa conştiinţei morale şi la activitatea acesteia. Astfel, în cartea Facerii se vorbeşte despre fratricidul lui Cain şi despre neliniştea acestuia, ca urmare a mustrărilor de conştiinţă, iar în Sfintele Evanghelii se arată remuşcările de conştiinţă ale lui Iuda, care în cele din urmă s-a spînzurat (Matei 27, 5 ; Fapte 1, 18), precum şi plînsul Sfîntului Apostol Petru, ca urmare a remuşcărilor de conştiinţă în urma lepădării sale de Iisus Hristos (Matei 26, 75; Marcu 16, 72; Luca 22, 62).

Sfântul Ioan Gură de Aur îndeamnă la atenție pentru deslușirea glasului conștiinței și la curaj în mărturisirea păcatelor. Să fim deci atenți și curajoși ! (s-a folosit lucrarea „Omilii la Matei”)

Pr Gabriel Toma

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut