Menu Home

Proiectul „Familia – școala sfințeniei” (a doua activitate)

 În cadrul programului catehetic anual dedicat pastorației familiei, miercuri, 12 februarie 2020, a avut loc a doua activitate catehetică în care s-au evocat aspectele creștine ale guvernării imperiale exercitate de sfinții Marcian și Pulheria.

Sfinţii Pulheria şi Marcian au trăit şi au împărăţit în Constantinopol, în secolul al V-lea. Sfânta Pulheria a fost fiica împăratului bizantin Arcadie, iar Sfântul Marcian a fost un dreptcredincios general şi senator din Tracia. Ei au fost într-un gând, în dorinţa de a cârmui împărăţia în chip creştinesc. Sf Pulheria s-a dus la Ierusalim şi a făcut acolo milostenii mari şi a zidit biserici multe şi a făcut mânăstiri. Prin eforturile ei s-a zidit la Constantinopol biserica Prea Sfintei Născătoarei de Dumneze la Vlaheme, precum şi alte biserici şi mănăstiri. Împărăteasa Pulheria a fost persoana providenţială, care a apărat şi susţinut credinţa ortodoxă. Cu sârguinţa acestei sfinte împărătese s-a adunat sinodul sfinţilor părinţi în Calcedon, împotriva răucredinciosului Dioscor şi a lui Eutihie. Apoi, asemenea sinod a fost şi în Efes tot după purtarea ei de grijă, pentru că foarte mult ajuta dreapta credinţă. Cei doi împăraţi creştini şi-au folosit averea spre a zidi case pentru săraci, spitale, biserici şi mănăstiri. Ei s-au îndeletnicit până la sfârşitul vieţii lor cu privegherea, postul, rugăciunea şi învăţarea altora. Pentru vârsta lor înaintată, cei doi au trăit în feciorie.
 
Copiii au avut ca temă identificarea din text a faptelor bune ale împăraților creștini, modul cum s-au implicat în apărarea Ortodoxiei, pentru ce inițiative și-au folosit bunurile materiale, cum își manifestau credința în viața de rugăciune. 

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut