Menu Home

Specificul rânduielilor de pomenire pentru răposați în timpul Stării de Urgență

 Slujbele din biserică se vor oficia fără credincioși, pe perioada temporară a stării de urgență, pentru protejarea comunității bisericești de răspândirea noului coronavirus, fiind transmise în mediul online, după caz. Se va sluji Sf. Liturghie sâmbăta și duminica, rugăciunea va fi neîntreruptă pentru cei vii și pentru cei morți, mai ales la ceas de cumpănă. (Episcopia Sloboziei și Călărașilor)

  Conform noilor hotărâri ale autorităţilor civile, din seara zilei de 22 martie 2020, slujirile liturgice nu mai pot fi făcute decât în biserică, fără credincioși: „Se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, de către slujitorii bisericeşti/religioşi, fără accesul publicului. Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi la domiciliul acestora”.
   Astfel, cu toate că slujirea cultică se desfășoară la biserică doar de către preot și dascăl, rugăciunile de mijlocire pentru cei răposați, adică Sfânta Liturghie și Parastas (pentru soroace și sărindar) se săvârșesc în continuare, potrivit practicii tradiționale. Întrucât credincioşii mireni nu pot participa fizic la slujbele de pomenire din biserică, se pot uni în rugăciune către Dumnezeu din propriile locuinţe, alegând ca loc de reculegere duhovnicească spaţiul din fața icoanelor, aprinzând candelă sau lumânare,  pregătind colivă în care să aprindă lumânări.  Și întrucât deplasarea persoanelor la cimitir și la mese de obște nu este îngăduită de autorități, este recomandat ca milostenia îndătinată să fie făcută sub formă de pachete cu hrană, ce se pot oferi persoanelor aflate în lipsuri și imposibilitate de deplasare. Despre darurile de hrană împărțite săracilor pentru răposați, pomenesc toate vechile rânduieli bisericești, ca de pildă Așezămintele Sfinților Apostoli (Cartea VIII, cap. 44): «Noi îi avem alături pe săraci și nevoiași alături  la pomenirea răposaților, pentru ca astfel serbarea noastră să devină pomenire pentru odihna sufletului celui adormit, iar pentru noi, mireasma bine plăcută lui Dumnezeu».

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut