Menu Home

Somnul/ moartea lui Lazăr

Adeverind Învierea Ta, Cuvinte, cu adevărat ai sculat ca din somn pe prietenul din mormânt, care mirosea greu, fiind mort de patru zile.

Pricina pentru care Domnul Iisus numește moartea trupească „somn” a fost arătată altădată, când a înviat din morti pe fiica lui lair. Atunci plângeau toți cei care erau în casa lui Iair, iar lisus întorcându-se către dînşii şi zicând: „Nu plângeți!“ a şi adăugat „căci n-a murit, ci doarme“. Dar cei care stăteau împrejur, trupești fiind şi neputând să cuprindă cele ale Duhului, îşi băteau joc de El, ştiind că copila a murit. Cuvântul Domnului este însă adevărat, căci mai înainte de patimile şi moartea lui Iisus Hristos, oamenii fiind vrăjmaşii lui Dumnezeu, după moarte se duceau toți în iad, care era altă moarte; era a doua moarte. Dar, după patimile şi după moartea Mântuitorului, fiindcă ne-am împăcat cu Dumnezeu prin moartea lui Iisus, moartea cea de a doua, a iadului, s-a surpat, iar cea dintâi nu mai este moarte, ei ea este numai un somn. De aceea Mântuitorul zicea, despre moartea lui Lazăr: „Lazăr, prietenul nostru, a adormit; dar mă duc să-l deştept“’.

De asemenea, apostolul Pavel scria despre toți cei care au murit în credinţă, zicând: „şi nu voiesc ca să nu stiti voi, fratilor, despre cei care au adormit“, iar în alt loc, „Acum Hristos s-a sculat din morti, începătură celor adormiti s-a făcut“. Jertfa de pe cruce a Domnului Iisus Hristos a nimicit moartea şi a prefăcut-o în viață. De aceea apostolul Pavel, zicea: „Unde-ți este moarte, boldul tău? Unde-ti este iadule, biruința“? Iar evanghelistul Ioan mărturiseşte, zicând: „Noi ştim că ne-am mutat din moarte la viată“.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut