Menu Home

Activități duhovnicești intense în ultima săptămână a postului Crăciunului. 2

În ultima săptămână a postului Nașterii Domnului din anul 2021 toate familiile de creștini din parohie au primit calendarul bisericesc editat de Episcopia Sloboziei și Călărașilor.

Această lucrare de distribuire a calendarului creștin ortodox a fost împlinită voluntar de un creștin de bază al comunității noastre, fratele Gheorghe. 

 Istoricii bisericești atestă că de la Constantinopol, calendarul bisericesc a fost adoptat și de popoarele ortodoxe care au fost creștinate sub influența Bizanțului (slavii), sau care au stat în dependență bisericească de Patriarhia Ecumenică (românii).

Un rol decisiv în formarea calendarului (sinaxarului) ortodox de astăzi l-a avut Sfântul Simeon Metafrastul (Logofătul) din sec. X, care a compilat diversele sinaxarii mai vechi ale Bisericilor locale și a alcătuit un sinaxar complet al Bisericii Răsăritului de atunci, având la bază pe cel constantinopolitan. Opera lui, care stă la baza calendarului ortodox actual, a fost revizuită fundamental în sec. XVIII de marele cărturar și pustnic athonit Nicodim Aghioritul, care a editat cel mai complet sinaxar ortodox, cuprinzându-i și pe sfinții greci de după schismă și pe neomartirii greci de până atunci. În forma din Mineiele revăzute ceva mai târziu de alt mare cărturar athonit, Vartolomeu din Cutlumuș din sec. XIX, și cu diversele adaosuri făcute între timp în Bisericile ortodoxe autocefale (mai ales în cea rusă), Sinaxarul aghioritic este cel în uz astăzi în toată creștinătatea ortodoxă. (Ene Braniște)

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut