Menu Home

Pâinea alcătuită din unirea multor boabe de grâu, arată poporul creștin unit

„Pentru ce, deci (Trupul lui Hristos), este în pâine? Aici nu aducem nimic din ce este al nostru; îl ascultăm pe Apostolul care, vorbind despre taină, afirmă: Deşi mulți fiind, alcătuim o singură pâine, un singur Trup. Încercați să înțelegeți şi vă bucurați. Unitate, adevăr, milă, iubire. O singură pâine: cine este această unică pâine? Deşi mulți fiind, alcătuim o singură pâine, un singur Trup. Amintiți-vă că pâinea nu este făcută dintr-un singur bob de grâu, ci din multe. Când ați primit exorcismele, erați, ca să spunem aşa, măcinați; când ați fost botezați, ați fost, ca să spunem aşa, frământați şi când ați primit focul Duhului Sfânt ați fost, ca să spunem aşa, copți. Să fiți ceea ce vedeți şi primiți, adică ceea ce şi sunteți. Aceasta este ceea ce a zis Apostolul, referindu-se la pâine… De fapt, cum pentru a avea forma vizibilă a pâinii este nevoie să se frământe multe boabe de grâu până se formează un singur lucru (este ca şi cum s-ar verifica ceea ce Sfânta Scriptură zice credincioşilor: Aveau un singur suflet şi o singură inimă înclinate către Dumnezeu.”

„Suntem în acest Trup, participăm la acest Trup, cunoaştem ceea ce primim. Voi, care nu îl cunoaşteți încă, îl veți cunoaşte; după aceea, când veți învăța, cerul doreşte ca să nu primiți acel Trup spre a voastră osândă. Cine mănâncă şi bea cu nevrednicie, mănâncă şi bea spre a sa osândă. Avem un Trup desăvârşit, să devenim şi noi desăvârşiți în trup.”

„De fapt, apostolul spune: Pentru că este o singură pâine, noi, deşi mulți fiind, suntem un singur trup. Și, astfel, arată el taina Cinei Domnului. Pentru că este o singură pâine, noi, deşi mulți fiind, suntem un singur trup. Și, în această pâine, sunteți îndemnați că trebuie să iubiți voi unitatea. Acea pâine, în realitate, a fost făcută oare dintr-un singur bob de grâu? Nu erau oare multe boabele de grâu? Da, dar înainte de a se face pâine, erau separate, au fost unite prin intermediul apei după ce au fost într-o oarecare măsură mărunțite. De fapt, dacă bobul de grâu nu este măcinat şi frământat cu apă, nu ia acea formă pe care noi o numim pâine. Aceasta era condiția voastră de mai înainte, măcinați, deci, cu umilința postului şi cu taina exorcismului. După aceea a fost Botezul şi apa, ca şi cum ați fost frământați pentru a lua chipul pâinii.” (Fericitul Augustin)

 

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut