Menu Home

Postul Crăciunului. Ziua a optsprezecea

Stătut-ai la dumnezeiasca strajă, Fericite, şi ai cunoscut venirea lui Dumnezeu, cu ochi proroceşti de Dumnezeu insuflate Avacume, drept aceea ai şi strigat cu frică : Auzit-am, Doamne, înfricoşată venirea Ta, şi Te laud pe Tine, că ai voit să porţi trup pământesc din Fecioară.

Sâmbătă, 2 decembrie 2023, s-a făcut pomenire Sfântului Proroc Avacum.

În cartea sa profetică se consemnează, cu putere, două profeții referitoare la venirea lui Mesia, Hristos:

  • Și Domnul mi-a răspuns și mi-a zis: «Scrie vedenia și o sapă cu slove pe table, ca să se poată citi ușor; Căci este o vedenie pentru un timp hotărât; ea se va împlini la vreme și nu va fi vedenie mincinoasă. Dacă întârzie, așteapt-o, căci ea va veni sigur, fără greș. (Avac 2, 3)- reconfirmare a planului divin și îndemn la credincioșie: nu este cazul ca cei credincioși să-și piardă nădejdea în venirea Celui Făgăduit, va veni negreșit!
  • Dumnezeu vine din Teman, și Cel Sfânt din muntele Paran! (Avac 3, 3)profeție evidentă despre locul nașterii trupești a lui Dumnezeu: Teman („spre sud”) este o regiune spre sud de Canaan, în Edom, nu departe de Muntele Sinai. După Sf Chiril al Alexandriei, Teman este pustiul cel mai de jos al țării, care cuprinde și localitatea Betleem.
Cartea lui Avacum a avut un puternic ecou în conştiinţa noutestamentară, mai ales prin textul din 2, 4: „Cel drept al Meu din credinţă va trăi“ (sau: „… va fi viu“). Apostolul Pavel îl citează nu mai puţin de trei ori în epistolele sale (Rom 1, 17; Ga 3, 11; Evr 10, 38), în următoarea construcţie teologică: Principalul temei al relaţiei dintre Dumnezeu şi om este credinţa; aceasta, la rândul ei, implică atât încrederea cât şi credincioşia. Pe de-o parte, Dumnezeu îi rămâne credincios omului prin aceea că-Și ţine făgăduinţele pe care i le-a făcut; pe de alta, omul drept are încredere că Dumnezeu Îşi ţine întotdeauna cuvântul dat şi, în consecinţă, Îi rămâne fidel, în ciuda tuturor încercărilor la care poate fi supus. Același Pavel, în cuvântarea sa din Antiohia Pisidiei, lansează un avertisment printr-un citat din Avacum (FA 13, 41; Avc 1, 5), spre a-i atenționa pe cei ce nu sunt dispuşi să dea crezare cuvintelor Domnului. (Pr I. S. Usca)

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut