Menu Home

Pregătire pentru sărbătoarea Botezului Domnului

 Iată vine la Iordan Hristos, şi cheamă pe Mergătorul înainte : Vino de Mă botează pe Mine, Cel ce curăţesc tot păcatul lumii cu apele râului ! Tinde-ţi mâna ta spre dumnezeiescul Meu creştet; că am venit să vindec greşelile mâinii.

Astăzi Hristos, dezlegare de mântuire, dăruieşte oamenilor. Întinăciunea sufletelor curăţind, cu focul Botezului.

Botezul Domnului, cunoscut și sub numele de Epifanie sau Teofanie, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul liturgic al Bisericii Ortodoxe. Această sărbătoare comemorează evenimentul în care Iisus Hristos a fost botezat în Iordan de către Ioan Botezătorul. Botezul Domnului este descris în Evanghelia după Matei, capitolul 3 și în celelalte Evanghelii sinoptice. În momentul botezului, Duhul Sfânt a coborât asupra lui Iisus sub forma unui porumbel, iar o voce din cer a proclamat: „Acesta este Fiul Meu prea iubit, întru Care am binevoit” (Matei 3:17).

Această sărbătoare are multiple semnificații teologice și simbolice în Ortodoxie. În primul rând, Botezul Domnului este considerat ca fiind momentul în care Iisus Hristos a început în public lucrarea Sa mesianică și a fost manifestat ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu. Acesta este un moment de descoperire și revelație a divinității lui Hristos.

De asemenea, Botezul Domnului are o semnificație sacramentală importantă în credința creștină. Prin Botezul Domnului, Iisus Hristos a sfințit apele și a pregătit calea pentru Botezul creștin, prin care oamenii primesc iertarea păcatelor și intră în comuniune cu Dumnezeu. Sfântul Grigorie de Nyssa afirmă: „Botezul Domnului a fost sfințit de prezența Sa, și-a câștigat puterea de a sfinți și de a schimba suflete, pentru a face din pământ o casă pentru Duhul.”

În mod tradițional, în ziua Botezului Domnului, Biserica Ortodoxă sfințește apele, la care credincioșii pot lua parte pentru a primi binecuvântarea și purificarea prin intermediul apei sfințite.

Astfel, sărbătoarea Botezului Domnului are o semnificație profundă în credința creștină ortodoxă. Ea ne amintește de momentul în care Hristos a fost botezat și a început misiunea Sa publică, ne invită să medităm asupra semnificației Botezului creștin și ne îndeamnă să căutăm să fim transformați și sfințiți prin participarea, prin Biserică, la viața și lucrarea lui Hristos.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut