Menu Home

Prima sărbătoare de la 1 ianuarie

În această zi prăznuim Tăierea împrejur a Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

La opt zile după nașterea Sa, Copilul Dumnezeiesc a fost dus la Templu și tăiat împrejur după Legea care era în Israil din timpul părintelui Avraam.
Aceasta a fost ziua în care Copilului i S-a dat numele Iisus, descoperit de Arhanghelul Gavriil Preasfintei Fecioare Maria.
Tăierea împrejur din Vechiul Testament este prototipul Sfântului Botez adus de Mântuitorul în Noul Testament. Tăierea împrejur a Domnului nostru arată că El a luat asupra Sa adevărat trup omenesc, iar nu părelnic trup omenesc, așa cum mincinos au învățat mai târziu despre El ereticii.
Mântuitorul nostru Hristos a mai primit tăierea împrejur și pentru aceea că a voit să împlinească toată Legea pe care însuși o dăduse prin prorocii și drepții Vechiului Testament, împlinind Legea scrisă, El a și înlăturat-o cu Botezul din Sfânta Sa Biserică, așa cum a propovăduit Sfântul Apostol Pavel: „Că în Hristos Iisus nici tăierea împrejur nu este ceva, nici netăierea împrejur, ci făptura cea nouă” (Galateni 6:15). (Proloagele de la Ohrida)

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut