Menu Home

Sfântul Proroc Maleahi, „mesagerul Domnului”

  Îmbogăţindu-te cu Darul proorociei, te-ai învăţat prin Duhul cu cuviinţă dumnezeiască cunoştinţa celor ce vor să fie Maleahi, de Dumnezeu insuflate; și tuturor ai spus mai înainte venirea lui Hristos, şi chemarea limbilor cea dumnezeiască, Fericite. Pentru aceasta prăznuim cinstită pomenirea ta, şi cu dragoste te lăudăm, şi cu credinţă te fericim prealăudate, strigând către tine : Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască, celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.

Sfântul Proroc Maleahi, pomenit la 3 ianuarie, este unul dintre profeții din Vechiul Testament și este considerat unul dintre cei 12 proroci mici din biblie. Numele său înseamnă „mesagerul Domnului”. El a trăit în perioada postexilică, în jurul anului 400 î.Hr., și a avut un rol important în transmiterea mesajului divin poporului evreu.

Cartea lui Maleahi conține un mesaj puternic de avertizare și de îndemn la pocăință pentru poporul Israel, care se confrunta cu probleme de natură spirituală și morală. Prorocul Maleahi a criticat în special ipocrizia, necredința și lipsa de respect față de legea lui Dumnezeu manifestate de israeliți.

Pe lângă critica adusă poporului, Maleahi a transmis și promisiuni de binecuvântare și judecată divină. El a prezis venirea unui mesager înaintea lui Mesia, care avea să pregătească calea pentru El. Acest mesaj profetic a fost înțeles de creștini ca o referire la Sfântul Ioan Botezătorul, care a venit înaintea lui Iisus Hristos.

 

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut