Menu Home

Muzeu virtual

 

1951. Solidaritate preoțească în vremuri de criză.

Aflată în lipsuri majore cauzate de un incendiu la sfânta biserică, comunitatea creștinilor din parohia Lupșanu a primit, din partea parohiei Plevna, o sfită (felon) pentru exercitarea demnă a slujirii preoțești.

 

1900. Familia extinsă a părintelui Ilarion Fiera, întâiul preot al creștinilor din Plevna

1874. Crucea de căpătâi a soției lui Peteu Ioan, care avea în proprietate 1970 ha teren arabil și 30 ha islaz, arendate de
către Carantino Cristina.

2000. Cântărețul emerit Radu Gheorghe, a susținut strana timp de peste 50 de ani, și trei tineri ucenici: Ionuț Oprea, va deveni cântăreț bisericesc în parohia Lupșanu; Florin Țițeică (îmbrăcat în tunică), va deveni preot la parohia Sălcioara; Gheorghe Echil, va deveni cântăreț voluntar la parohia Plevna.

 

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, la începutul primăverii anului 2024 se marchează un nou început pentru muzeul parohial.

Muzeul parohial este o instituție care se găsește adesea în cadrul bisericilor sau mănăstirilor și care expune obiecte de valoare culturală și religioasă legate de istoria și tradițiile bisericești. Acesta poate include icoane vechi, cărți liturgice, obiecte liturgice folosite în slujbele bisericești, precum și alte artefacte care au o semnificație specială pentru comunitatea creștină locală. Prin intermediul acestor expoziții, muzeul parohial poate să ofere o perspectivă interesantă asupra bogăției spirituale și culturale a Bisericii Ortodoxe.

În cursul timpului, muzeul parohial al Parohiei Plevna a cunoscut 3 etape:

Într-o primă etapă, muzeul parohial s-a concretizat, la începutul sec. XX, într-o vitrină mare, amplasată în pridvorul bisericii parohiale, unde erau expuse veșminte, odoare, obiecte de cult.

Apoi, o altă etapă a constituit-o confecționarea a două vitrine de masă, amplasate tot în pridvor, care conțineau în plus și material tipărit.

Când au început lucrările de renovare la interiorul bisericii parohiale, aceste două vitrine de masă au fost amplasate în biblioteca din casa parohială, unde însă nu-și mai împlineau menirea.

Încheindu-se lucrările la interiorul bisericii parohiale, și împlinindu-se 130 de ani de la târnosirea bisericii parohiale, Preasfințitul Părintele nostru a dat binecuvântare pentru o nouă etapă a existenței muzeului parohial, în condiții mult mai adecvate în domeniul expunerii cât și al varietății tematicii și ritmicității dinamice a expozițiilor tematice și a materialelor catehetice și istorice oferite pentru buna înțelegere a rolului obiectelor expuse.

Vizitarea unui muzeu într-o parohie poate oferi oportunitatea de a învăța mai multe despre istoria și învățăturile Bisericii Ortodoxe, precum și de a experimenta o parte din frumusețea și bogăția tradițiilor noastre. Este o modalitate minunată de a te conecta cu moștenirea spirituală a Bisericii și de a crește în înțelegerea și aprecierea credinței noastre.

Dacă ai ocazia, te încurajez să vizitezi un muzeu într-o parohie și să te bucuri de această experiență spirituală și culturală.

Sari la conținut