Satul românesc la începutul secolului XX în „memoriile” preoților din plevna (IV)

...Pe vremea copilăriei mele iernile erau mai abundente în zăpezi, întroieneau casele,  de nu se putea ieși cu ușurință din ele, cu mare greutate se luptau gospodarii să ajungă la puț să scoată apă de băut pentru ai casei– în atare caz ca să se astâmpere setea, forțați de împrejurări, oamenii erau obligați să topească zăpada.

Animalele sufereau de foame și sete zile întregi, până se reușea desfundarea de zăpadă a puțului și a șirilor de nutrețuri. Zăpada era trecută peste garduri, se mergea cu piciorul deasupra lor ca pe uliță. La adăpost se clădea munte de zăpadă de câțiva metri înalțime. Muntele de zăpadă ne furniza nouă copiilor plăcută distracție cu săniuța, pe care-l foloseau ca pe un derdeluș, și cu greu ne urcam cu săniuța pe vârful muntelui de zăpadă, de unde zburam vertiginos la vale și iarăși urcam până oboseam la epuizarea puterilor și abandonam distracția în deplină satisfacție.

Dar cele mai mari bucuri,i pe care le așteptam cu cea mai mare nerăbdare, erau colindele de Crăciun, începând cu Bună dimineața la Moș Ajun, care se porneau urările chiar în ajunul Crăciunului noaptea la fix după ora 24. Acest colind era, din vreme, bine organizat, copiii se adunau în cete de câte douăzeci.De cu seară, pregătiți cu grijă de mamele lor cu îmbrăcăminte potrivită sezonului și cu căte o trăistuță prevăzută cu baiere, s-o treacă peste cap. Mergeau la creștinul binevoitor să-I primească în casă până la miezul nopții.

Până să pornească cu colinda în sat se făcea repetiție la toate celelalte colinde: cântece de stea, plugușorul și chiar sorcova de anul nou.

Când ceasul ajungea, după multă nerăbdare, exact la ora 24, se părăsea casa, dar prima urare cu colindu se făcea gazdei, ceata fiind însoțită de bărbatul gazdă spre o bună străjuire-pază.

Mergeam din casă la casă prin zăpadă întroienită și ger și în dreptul fiecărei ferestre strigam cât puteam „Bună dimineața la Moș Ajun”, primind covrigii, nuci, ori bornaci etc.

Majoritatea oamenilor ieșea din casă și ne împărțea darurile cu bunăvoință, dar mai erau și excepție, unii ne băteau în geam, îmi amintesc că am urat și la casa unei familii de bătrâni, care nu ne-au bătut în geam, dar la urarea noastră ne-a răspuns ca să venim mai târziu că nu s-au copt cozonacii...

În ziua de Crăciun umblam cu Steaua, câte trei copii, ce simboliza numărul celor trei crai sau magi de la răsărit.

Steaua o confecționam dintr-o veșcă de sita mare de cernut făina, se fixa în interior un clopoțel, ba chiar și un suport pentru o lumânare groasă, căreia la casele notabilităților din sat, învățător, preot etc. înainte a intra în casă se aprindea și lumânarea. Steaua era îmbrăcată cu scene biblice ale Nașterii Domnului Iisus Hristos. La intrare în casa celor vizitați, ne descopeream capetele și le uram în cor “La multi anii!”, noi colindători ne îndreptăm fețele împreună cu steaua spre icoană de la răsărit și începem să cântăm în cor cântece de stea- două, trei la număr, când se termina colindul se mișca steaua și suna clopoțelul de trei ori și ca și la început ne închinam la icoană de trei ori și se ura „La mulți ani sănătoși să vă găsim!”

În ce privește vizita plugușorului, care se desfășura chiar în dimineața din ajunul Anului Nou, cu mult timp înainte ne pregăteam ca să știm fără să dau greș plugușorul cât mai bogat în conținut pe care să-l rostim la fereastra sătenilor; îmi făceam rost și de un clopoțel cu sunet cât mai armonios, îmi căutam și însoțitori cu bicele puse la punct cu sfârcuri de rezervă, ca să răsune când trăsnesc din bice.Ba mai purtam în brațe și un plugușor în miniatură cu care simulam, că le trage brazdă și le arăm prispa.

Acest plug în miniatură prevăzut aidoma cu cel real, era îmbrăcat în coale de hârtie în culori: roșu, galben și albastru.

Dar nici cu sorcova nu mă lăsam păgubaș. (pr Mihai Constantin)


0%
încărcat
Se încarcă
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...