Menu Home

Decalogul învățământului online- ghid pentru profesori

 Enoriaș al Parohiei Plevna, Dumitrel Toma este profesor de filosofie și științe socio-umaniste, mentor și formator de adulți. E preocupat de educația nonformală, etica aplicată în sistemul educațional, cetățenie democratică, științele omului și ale naturii, informatică. Publică pe blogul personal și face parte din a doua generație de profesori premiați Merito, proiectul care îi aduce în atenția publică pe profesorii valoroși care generează schimbare.

 Recent, pe blogul personal, profesorul Dumitrel Toma a sintetizat principalele aspecte ale eficientizării exercițiului învățării la distanță.

1. Nu folosiți grupuri online (WhatsApp, Messenger, Insta Direct) pentru transmiterea temelor.

Argumente:

Va fi un calvar pentru toți membrii grupului să primească notificări pentru toate temele încărcate.

Va fi neetic că toți elevii să vadă toate temele. Profesorul este evaluatorul, corectorul, ceilalți pot specula ceea ce văd și își pot agresa sau disprețui colegii. Traseele educaționale sunt individuale, se gestionează individual, chiar dacă profesorul lucrează cu colectivități.

Nu se poate furniza feedback individual. Fluxul postărilor nu așteaptă după fiecare temă și după fiecare feedback. Se creează un haos care va crește iritabilitatea membrilor.

2. Nu creați cursuri unice pentru clase (cu participarea tuturor elevilor și profesorilor), ci pentru discipline (un curs – unul/doi profesori de specialitate/profesori invitați).

Argumente

Notificările îi vor stresa pe toți participanții, indiferent dacă sunt sau nu destinatarii mesajelor și temelor. Dacă profesorul de biologie postează o temă, vor primi notificări toți profesorii. Dacă un elev rezolvă tema la biologie, vor primi notificări toți profesorii.

Media se calculează eronat. Dacă profesorul de matematică lansează trei teme și cel de română o temă, media clasei nu va avea nicio semnificație.

Dispare magia personală a profesorului (imaginați-vă că țineți lecțiile în cancelarie, simultan cu toți ceilalți profesori), de asemenea, dispare coerența internă a oricărei abordări pedagogice.

Temele vor deveni publice pentru toți profesorii, putând da naștere la tensiuni, legate de notare si feedback.

3. Echilibrați sarcinile care presupun scris de mână cu cele care presupun tastare/butonare.

Argumente

Examenele se vor susține în mod tradițional, pe foaie de hârtie, deci nu se justifică, încă, renunțarea la scrisul de mână.

Este futil să ceri scrierea de mână a tuturor temelor, când elevul ar putea tasta electronic propriile texte.

4. Nu așteptați prezență constantă și instantanee, dacă folosiți mai multe platforme sau aplicații online la nivelul școlii.

Argumente

Accesarea fiecărei platforme necesită timp. Timp de accesare, timp pentru derularea sarcinilor, mesajelor, timp de răspuns. Cu cat sunt mai multe, cu atât îi va fi mai greu elevului să facă naveta intre ele și să răspundă.

Memoria de scurtă durată are un volum mic, uitarea va apărea mai frecvent decât credeți. Planificați din timp sesiunile video. Comunicați din timp datele necesare conectării. Rugați elevii să testeze singuri aplicațiile video, pentru a nu pierde timpul întâlnirii cu revelații: nu merge sunetul, nu se vede camera.

5. Combinați sarcinile de lucru individuale cu cele de grup.

Argumente

Cei mai mulți elevi au nostalgia vieții in colectivitate.

Prezența exclusivă în fața unui ecran poate izola și diminua apetența elevilor pentru sarcini de grup. Este datoria profesorilor să îi stimuleze pe elevi să depășească turnul de fildeș în care sunt obligați să trăiască în această perioadă, în vederea unei reintegrări facile in grup, după trecerea pandemiei.

6. Solicitați produse finale realizate de elevi.

Argumente

Rolurile pasive nu sunt productive. Cereți elevilor să realizeze produse pe care să vi le transmită. În felul acesta va crește satisfacția și vor câștiga încredere în ei.

Încercați să eliminați părinții din realizarea temelor copiilor. O temă realizată de părinte, în locul copilului, este o pierdere de timp pentru părinte și un motiv de frustrare pentru elev. El va începe să creadă că este incapabil și, data viitoare, nici nu va mai încerca, va apela direct la părinți. Dacă aveți certitudinea că temele nu pot fi realizate exclusiv de elevi, când sunt individuale, reevaluați sarcinile didactice și utilitatea lor.

7. Încurajați elevii să își stabilească un program de lucru și să îl respecte. Să nu își lase timpul personal la dispoziția totală a celorlalți.

Argumente

Când 10 profesori le cer elevilor să le ofere timpul oricând, oriunde, fără nicio limită, ei se află în risc major să intre în depresie. Acest abuz poate fi temperat chiar de elevi, cât timp profesorii mai rar se sincronizează intre ei.

8. Nu uitați că un elev poate oricând ieși dintr-un grup sau dintr-o clasă virtuală. Adaptați strategiile nevoilor lui.

Argument

În mod ideal, educația autentică este un proces personal, subiectiv, ancorat însă în contextul socio-cultural în care trăiește subiectul uman. Online, școala nu mai poate constrânge elevul în termenii în care o făcea în mod tradițional. Presiunea orarului și controlul direct exercitat de profesor, inhibau un elev să părăsească sala de clasă. Aceste pârghii au dispărut acum, nu mai există orar, iar profesorul nu poate lega telefonul de gâtul elevului. Acum, educația devine mai apropiată de ideal, manifestându-se liber, consimțit în mod informal, nu doar formal. Pentru a reuși, profesorul trebuie să devină nu doar creativ, dar mai ales empatic. El trebuie să ajungă în lumea motivațiilor intime ale elevului, prin investigare sau imaginație, astfel încât oferta de activități de învățare să fie tentantă, căutată.

9. Igienizați continuu viața online. Eliminați frecvent conținutul inutil. Reduceți grupurile din care faceți parte.

Argument

Volumul de date crește. Stimulii care necesită atenție se diversifică. Anxietatea este la un pas distanță. Câștigați stare de bine părăsind grupurile inutile, făcând copii de siguranță online și ștergând din dispozitiv datele care ocupa spațiu, eliminând aplicațiile folosite rar. Profesorii care predau la mai multe școli trebuie să conștientizeze riscurile aglomerației.

10. Nu vă înconjurați de amatori. Pentru sfaturi corecte, căutați oameni cu expertiză dovedită.

Argumente

Oamenii competenți în IT pot anticipa consecințele unor rutine care par accesibile la prima vedere, dar care au efecte catastrofale pe termen mediu sau lung.

Soluțiile improvizate nu durează. În spatele unor soluții viabile există multă proiectare, implementare, testare, perfecționare.

https://dumitreltoma.ro/

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut