Menu Home

Cei morţi simt şi cunosc ce facem pentru ei

Un funcționar imperial pe nume Magistrian a fost trimis de împărat cu o însărcinare foarte importantă. Pe drum Magistrian a văzut cadavrul unui om, complet gol. Cuprins de durere, Magistrian și-a scos cămașa, l-a înfășurat pe omul mort în ea și l-a îngropat cu cinste.
După un timp, Magistrian a suferit o nenorocire: el a căzut de pe cal, și-a fracturat piciorul și a stat bolnav la pat vreme îndelungată.
La un moment dat s-au strâns la patul lui mai mulți medici, ca să se sfătuiască împreună și să vadă ce e de făcut cu bolnavul. Ei au căzut de acord că nu mai este nici o soluție de salvare a piciorului, în afară de amputarea lui.
În noaptea aceea Magistrian nu a putut dormi, ci a plâns și a jelit. La miezul nopții însă, pe neașteptate, în odaia lui a apărut un bărbat care l-a întrebat: „De ce plângi?”
Magistrian i-a arătat halul în care se află piciorul lui, pe care medicii se sfătuiseră să îl amputeze.
Necunoscutul atunci a masat cu mâna lui piciorul infectat, care s-a vindecat atunci cu desăvârșire.
Magistrian a întrebat: „Pentru Numele lui Dumnezeu, spune-mi – cine ești?”
Necunoscutul i-a răspuns: „Privește-mă bine și spune-mi: au nu este cămașa pe care o port cămașa ta? Eu sunt cel pe care l-ai aflat mort și gol pe cale, pe care l-ai acoperit cu cămașa ta și l-ai îngropat cu cinste.
Iată, pentru milostivirea ta m-a trimis Domnul ca să vindec piciorul tău. Dă slavă lui Dumnezeu!” (Proloagele de la Ohrida)

 Sâmbătă, 3 aprilie 2021, la Sfânta Liturghie și la Parastas s-au pomenit răposații din veac ai creștinilor ce țin sărindarul în fiecare sâmbătă a Postului Mare. Conform legislației nu se mai organizază la pomeniri ale răposaților mese de pomenire ci creștinii aduc la biserică alimente pe care le împart ca pomană după ce sunt binecuvântate de preot.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut