Menu Home

Duminica lăsatului sec de brânză. Accentul Evangheliei

Evanghelia de la Sfânta Liturghie face parte din Predica de pe Munte, relatată de Sf. Matei (Mt 6, 14-21). Se fac trei trimiteri.

În primul rând, Domnul spune: „dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru. Iar dacă nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta”. Orice comentariu la aceste cuvinte doar va slăbi puterea acelor „dacă” şi „dacă nu”.

În al doilea rând, şi acest lucru este potrivit în această perioadă: „Când postiţi, nu fiți trişti ca fățarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc”, pe limba noastră, „nu vă daţi în spectacol!” Postul este un mijloc, nu un scop în sine; trebuie doar să exprime dorinţa noastră de a ne elibera de nevoile, adesea imaginare, care ne ţin captivi.

În al treilea rând, „Nu vă adunaţi comori pe pământ… Ci adunați-vă comori în cer… Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta.” Aplicațiile şi implicaţiile acestui al treilea punct sunt multe în viaţa noastră personală şi socială şi nu este nevoie să fie enumerate aici. Pur şi simplu nu ni se îngăduie să ne lăsăm inima înăbuşită „în propria grăsime”, ca şi aceia „ce-şi iau partea în viaţă, (căci s-a umplut pântecele lor de bunătăţile Tale”), despre care auzim în psalmul de la Ceasul al III-lea (Ps 16, 14).

(Georges Barrois)

 

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut