Menu Home

E posibil să credem că Dumnezeu nu S-a gândit şi la un ajutor dat omului în situaţii de boală şi de slăbire sufletească?

Una dintre cauzele principale ale deprimării şi descurajării omului este boala.

Şi de multe ori nici boala, nici deprimarea nu pot fi învinse numai cu mijloace omeneşti. Bolnavul credincios e chinuit şi de conştiinţa că boala lui are cauza şi în unele păcate pe care nu le-a putut mărturisi, sau că eventual va muri fără iertarea acestor păcate. Şi cine nu trece în viaţa lui prin boală şi prin aceste deprimări și îngrijorări, care-i măresc suferința? Ele intră în componenţa existenţei omeneşti.

E posibil să credem că Dumnezeu nu S-a gândit şi la un ajutor dat omului în aceste situaţii de boală şi de slăbire sufletească? Taina aceasta (Sfântul Maslu) arată că Dumnezeu Își manifestă mila Lui şi faţă de cei suferinzi care-și pun nădejdea în El, care apelează la El când ajung în aceste situaţii. De aceea, în toate rugăciunile Maslului se apelează mai ales la mila lui Dumnezeu, iar Dumnezeu apare în această Taină lucrând ca „Doctorul plin de milă”. În pripeala cântării lui Arsenie, de la sfinţirea untului de lemn cu care se unge bolnavul, pripeală ce se repetă după fiecare tropar, se cere: “Stăpâne Hristoase, Milostive, miluieşte pe robul tău”. Iar în podobia glasului IV se cere: „Doctorul şi ajutătorul celor ce sunt întru dureri… dăruieşte tămăduire neputinciosului robului Tău, Milostive, miluieşte pe cel ce mult a greşit şi-l mântuieşte de păcate”. (Părintele D. Stăniloae)

La încheierea Postului Adormirii Maicii Domnului, vineri, 12 august 2022, s-a slujit Taina Maslului în parohiile învecinate Zimbru și Făurei.

 

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut