Menu Home

Pomenirea ostașilor romani din Legiunea a XII-a „Fulminata”

  Mucenicește luptându-vă voi ca niște ostași ai lui Hristos și vitejește biruind pe vrăjmașul, prin fapte ați împlinit cuvintele proorocului: că, prin foc și prin apă, vitejește ați trecut, odihnă aflând și viața cea veșnică. Pentru aceasta și cununi din cer luând, fericiților, vă bucurați laolaltă cu Cetele celor fără de trup. Purtătorilor de biruință prealăudați, rugați-vă lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de păcate celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea voastră.

La prima dintre puținele prăznuiri ce pot fi ținute în timpul de peste săptămână, de-a lungul întinderii Postului Mare, la pomenirea Sfinților 40 de Mucenici, 9 martie, biserica parohială a fost gazda unor bogate rânduieli de rugăciuni ce au început cu citirea Acatistului celor 40 de Mucenici din Armenia.

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, deși erau ostași romani din Legiunea a XII-a „Fulminata” (Înarmată cu fulger), au fost creștini ce s-au sacrificat pentru credința cea adevărată, fiind martirizați în numele Domnului Iisus Hristos în secolul al IV-lea.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut