Menu Home

Pomenirea Sfântului Clement Romanul

Ca cel ce ai fost întâistătător al Romei, ca pe un ucenic al Sfântului Petru și ca pe unul ce ai păstorit cu sfințenie turma cea sfințită, o, preasfințite, te-a primit pe tine cetățean Sionul cel de sus.

Miercuri, 24 noiembrie 2021, la ora 16, în biserica parohială, s-a cântat Canonul Sfântului Clement Romanul.

Fericitul și înțeleptul Clement era român din naștere. A fost adus la credința de marii Apostoli Petru și Pavel, de la care a învățat credința în Hristos cea adevărată, făcându-se propovăduitor Evanghelie și apostoliceștilor așezăminte. Și a fost al treilea episcop al Romei, după Lin și Anaclet.

Cu vrednicie a stat pe scaunul Romei vreme de aproape zece ani. În timpul acesta, s-a petrecut o mare dezbinare în Biserica din Corint. Mulți credincioși nemulțumiți, nu știm din ce pricini, s-au răzvrătit împotriva preoților și-i alungau de prin locurile lor. Atunci, Sfântul Clement, în numele Bisericii din Roma, scrie corintenilor o vestită Epistolă, în anul 96, care, fiind citită în bisericile din Corint, toți credincioșii și-au recunoscut greșeală, întorcându-se la calea cea dreaptă, de la care se abătuseră, făcând pace în Biserica lui Dumnezeu.

Tradiția Bisericii ne spune că Sfântul Clement a murit mucenic. Că, fiind prins pe vremea prigoanei lui Traian (98-117), și, nesupunâdu-se poruncii lui, a fost surghiunit într-o cetate îndepărtată numită Cherson (Crimeea), iar acolo a fost osândit să fie aruncat în mare, legându-i-se de grumaz o ancoră de corabie. Și așa s-a săvârșit de trei ori fericitul.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut