Menu Home

Prăznuirea Maicii Domnului în jurul icoanei Betleemița

Duminică, 26 decembrie 2021, sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, s-a oficiat în biserica parohială Acatistul Maicii Domnului și s-a citit rugăciunea către Maica Domnului, înaintea unei replici a icoanei Betleemița:

Ceea ce ești Izvor a toată înțelepciunea îndrumă pașii noștri pe cărarea mântuirii, Stăpână, căci numai tu ai purtat în pântecele tău și ai născut pe Cel Ce a luat firea neputincioasă a lui Adam ca s-o înnoiască și să o așeze pe scaunul slavei cerești. În brațele tale ai purtat cu cuviință dumnezeiască pe Soarele dreptății, Cel Ce cu razele iubirii Sale de oameni luminează inimile celor ce se nevoiesc pe calea dobândirii virtuților. Pe Acesta roagă-L, Fericită, să ne dăruiască îndurările Sale, iertând nedreptățile noastre și așezându-ne la limanul viețuirii curate.

Biserica Nașterii Domnului din Betleem se numără printre cele mai importante locașuri de cult creștine, fiind construită pe locul unde Mântuitorul Iisus Hristos S-a născut, mai presus de fire, din Fecioara Maria. Totodată, este una dintre cele mai vechi biserici din întreaga lume (sec. IV). La scurt timp după ce Împăratul Constantin cel Mare s-a convertit la creștinism, mama sa, Împărăteasa Elena, a construit această măreață biserică, împodobind-o cu mozaicuri, fresce și marmura.

Pe lângă această însemnătate cu totul aparte pentru lumea creștină, Biserica Nașterii Domnului din Betleem se evidențiază și printr-un alt odor de mare preț, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Betleemița (Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας), ce se găsește într-un loc de închinare special, situat lângă intrarea în peștera unde S-a născut Mântuitorul Iisus Hristos.

Această icoană este unică, atât prin faptul că Maica Domnului este reprezentată zâmbind, cât și prin acela de fi fost zugrăvită, potrivit tradiției, de către Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Este o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul de tip Hodogitria, în care Hristos este reprezentat binecuvântând.

Icoană este foarte îndrăgită de către pelerinii ce vin aici din întreaga lume, pentru privirea gingașă a Maicii Domnului și plină de căldură, care aduce bucurie și alinare, în sufletele celor care i se închină cu credință.

Această copie a icoanei din Betleem a fost dăruită bisericii parohiale de o fiică a satului.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut