Menu Home

Rugăciune la Monumentul Eroilor

 La pomenirea Sfinților 40 de Mucenici, 9 martie 2021, după slujba desfășurată în biserica parohială, a avut loc la Monumentul Eroilor, rugăciunea de intercesiune pentru luptătorii anticomuniști din închisori și lagăre, apărători ai credinței ortodoxe strămoșești, a demnității și libertății poporului român.

 În România comunistă, închisorile au fost transformate, la sfârșitul anilor ’40, în locuri destinate reeducării, torturării, distrugerii fizice și psihice, eliminării tuturor celor care se opuneau sau ar fi putut să se opună regimului. În temniţele comuniste a fost decimată întreaga elită a ţării: politică, economică, religioasă, militară, culturală. 

 Potrivit Raportului Final de Condamnare a Crimelor Comunismului din România, prin închisorile, lagărele și alte locuri de detenție și deportare, au trecut, în cei aproape 50 de ani de comunism, 2.000.000 de oameni, cu un vârf și ca număr de deținuți, și ca atrocități comise atins în perioada cuprinsă între primăvara anului 1948 și vara anului 1964. 

 Cu daruri tradiționale pentru această zi, creștinii s-au rugat pentru aceia despre care sfânta rugăciune precizează:  Sufletele acestora ca un nor de martori ne stau înainte şi locurile unde odihnesc osemintele lor păzesc hotarele pământului patriei, iar cinstitul lor sânge adapă vlăstarul libertăţii noastre.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut