Menu Home

Sfinţii ne încurajează în cursa pentru Împărăţie nu doar prin exemplele lor, ci şi prin mijlocirea lor în numele nostru

Mă rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijinește pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea, că știu, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiindcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? (Acatist)

Sfântul Apostol Iacob spune că „mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului” (Iac. 5, 16). Cei care au o cerinţă deosebit de importantă la rugăciune, în orice formă de creştinism, îi vor ruga pe alţii să se roage pentru ei. Și îi vor solicita în mod special pe cei care par îndreptățiți să mijlocească la Domnul în numele lor. Cine să servească drept luptători ai rugăciunii mai bine decât sfinţii? Aceştia au sfârșit cu bine călătoria şi au atins scopul Împărăției cereşti. Cartea Apocalipsei descrie adorarea cerească, incluzând cel puţin câteva referinţe la rugăciunile sfinţilor simbolizate prin arderea de tămâie (Apoc. 5, 8; 8, 4). Martirii „strigau cu glas mare şi ziceau: Până când, Stăpâne sfinte şi adevărate, nu vei judeca şi nu vei răzbuna sângele nostru, față de cei ce locuiesc pe pământ” (Apoc. 6, 10). Chiar şi bogatul nemilostiv din iad, care l-a neglijat pe săracul Lazăr, era îngrijorat de starea în care se aflau fraţii săi pe pământ (Lc. 16, 27-28).
Sfinţii se roagă şi sunt implicaţi în împlinirea planurilor lui Dumnezeu pentru omenire. Există o singură Biserică pe pământ şi în ceruri, un singur Trup al lui Hristos, din care facem parte. Sfinţii ne încurajează în cursa pentru Împărăţie nu doar prin exemplele lor, ci şi prin mijlocirea lor în numele nostru. Din acest motiv, creştinii ortodocşi îi roagă pe sfinţi să se roage pentru ei. Aceste cereri pentru rugăciunea de mijlocire nu au înlocuit rugăciunea personală către Domnul, dar fac parte din viaţa creştină, la fel ca rugămintea către un vecin, prieten sau preot pentru a ne pune și pe noi pe pomelnicul lor. (Pr Prof Philip LeMasters)

Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, la pomenirea Sfinților mucenici Mina, Victor și Vichentie, în biserica parohială s-a oficiat slujba Sfântului Mina și prin pomenirea Sfântului Vichentie, fiind onomastica Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, s-au rostit și rugăciuni de mijlocire către sfântul ocrotitor pentru a fi dăruit, în slujirea arhierească, cu pace, întreg, cinstit, sănătos, îndelungat în zile, drept învăţând cuvântul adevărului.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut