Menu Home

Slujirea bisericească la finalul postului. Prevederi speciale în legătură cu Crăciunul 2023

Slujirea bisericească este importantă pentru mai multe motive:

  • Este o expresie a credinței. Prin slujire, credincioșii își mărturisesc credința în Dumnezeu și în învățăturile creștine.
  • Este o modalitate de a aduce închinare lui Dumnezeu. Slujbele religioase sunt un moment în care credincioșii se închină lui Dumnezeu și îi mulțumesc pentru toate binecuvântările pe care le-au primit.
  • Este o modalitate de a-i ajuta pe ceilalți. Slujba socială și filantropică este o expresie a iubirii creștine și o modalitate de a face lumea un loc mai bun.
  • Este o modalitate de a-și dezvolta spiritualitatea. Prin slujire, credincioșii au ocazia să-și dezvolte relația cu Dumnezeu și să crească duhovnicește.

Sărbătoarea Crăciunului determină anumite rânduieli speciale în slujirea bisericească sub aspectul dimensiunii liturgice, de închinare.

  1. Începând cu data de 20 decembrie, dimensiunea ascetică (postirea) devine mai riguroasă și sunt suspendate rânduielile de mijlocire pentru creștinii răposați;
  2. Vineri, 22 decembrie, se oficiază (prin transfer) Ceasurile Împărătești ale Crăciunului, în atmosferă de postire aspră, deoarece ajunul Crăciunului căzând duminica, nu se poate posti riguros în zi de duminică;
  3. Duminică, 24 decembrie, se recomandă a se oficia după Sf. Liturghie, Vecernia Nașterii Domnului;
  4. Luni, 25 decembrie, Nașterea Domnului, se oficiază Liturghia Marelui Vasile, mai de dimineață;
  5. De la Nașterea Domnului până în Ajunul Bobotezei nu se ține post și nu se îngenunchează.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut