Menu Home

Darul Preasfințitului Părinte Vincențiu

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, părintele Protopop de Lehliu, a adus bisericilor din parohia Plevna, Sfântul Antimis, darul Episcopului nostru. Acest obiect de cult este o năframă de in sau de mătase, având întipărită pe el icoana punerii în mormânt a Domnului. El este sfinţit de episcopul locului cu Sfântul și Marele Mir, printr-o rânduială identică celei de sfințire a Sfintei Mese, şi are în cusătura sa părticele de sfinte moaşte, deoarece în primele veacuri creştine Bisericile se ridicau pe mormintele martirilor.

Antimisul este aşezat întotdeauna pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, având o importanţă deosebită, deoarece pe el se face sfinţirea Darurilor şi fără el nu se poate săvârşi Sfânta Liturghie. 

Semnificaţia teologică a antimisului vine din legătura lui cu episcopul locului, a cărui semnătură o poartă întotdeauna, fiind delegaţia liturgică şi jurisdicţională a episcopului pentru preotul locului, dar şi simbolul unităţii liturgice şi sacramentale dintre parohii, sub cârmuirea duhovnicească a ierarhul locului.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut