Menu Home

În biblioteca parohiei Plevna, timpurile eroice ale Primului Război Mondial…

În biblioteca parohiei Plevna, timpurile eroice ale Primului Război Mondial și contribuția preoților la biruințele ostășești sunt evocate în cartea părintelui Grigore N. Popescu, PREOȚIMEA ROMÂNĂ ȘI ÎNTREGIREA NEAMULUI, Tipografia Vremea, 1940.

Mărturiile de epocă atestă caracterul exemplar al comportamentui preoților militari pe câmpul de luptă

Pr Alexandrescu Gh, București, de la trenul sanitar nr 10. „Stă zi si noapte între răniți și aceștia su fost 10.000, îmbărbătându-i cum numai Sf Sa putea, lucru ce l-a facut de neuitat printre raniți și admirat printre ceilalți. Neobosit, blând și gata de orice sacrificiu. A zăcut greu de tifos.” (Dr Păcuraru)

Pr Alexe D, din Târgoviște, de la brigada 12 artilerie, „citez prin ordin de zi pe regiment pe preotul iconom D. Alexe din Târgovişte care în toate ocaziunile, în toate luptele, n-a lipsit un minut de lângă trupă, îmbărbătând-o continuu. A mers până acolo cu devotamentul ca la ducerea pe câmpul de bătaie între tranșeele noastre și cele duşmane, aducând pe cei ce-şi făcuseră datoria pentru patrie, sub focul năpraznic al inamicului, spre a le da ultima binecuvântare.” (Lt. Gol. Buteanu, Brigada 12 Artilerie). 

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut