Menu Home

Pelerini din Plevna la sfințirea marii biserici

Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională, cu hramul principal Înălțarea Domnului și Ziua Eroilorunește simbolic iubirea faţă de Dumnezeu a unui popor creştin, jertfelnic şi darnic, cu recunoștința pe care o datorăm permanent Eroilor Neamului.

Prin milostivirea lui Dumnezeu, cu rugăciunile Maicii Domnului, ale Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, și ale tuturor sfinților, prin dărnicia clerului și credincioșilor Patriarhiei Române din țară și străinătate, în ziua de 25 noiembrie 2018, va fi sfințită Catedrala Națională, acest edificiu nou fiind o necesitate liturgică practică, dar și un simbol al spiritualității românești.

Cu acest binecuvântat prilej, din parohia Plevna, la sfințirea marii biserici,Catedrala Națională, alături de preot vor participa 3 mireni care dovedesc o viață de credință jertfelnică și exemplară pentru comunitatea noastră, din toate categoriile de vârstă.

Duminică, 18 noiembrie 2018, după Sfânta Liturghie, s-au pus la punct detaliile pentru participarea la acest unic, mare și duhovnicesc pelerinaj național.

„Marea biserică”, dincolo de a defini dimensiuni mărețe ale unui lăcaș de cult (biserică mare), este o expresie tradițională, bizantină, ce definește marea catedrală a Sfintei Sofia din Constantinopol, simbolul reprezentativ și de re-prezentare al spiritualității și artei ortodoxe în lume. Și în țara noastră de foarte mult timp s-a simțit nevoia unei catedrale pe măsura statutului țării și Bisericii noastre.

Este de știut că după încheierea Războiului de Independenţă, poetul Mihai Eminescu şi scriitorul Ioan Slavici au fost printre primii intelectuali români care au lansat şi au susţinut ideea construirii unei catedrale naţionale, ca semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru dobândirea Independenţei României, adică un edificiu bisericesc cu valoare de simbol naţional.

Apoi, cel care a susținut și a promovat intens importanța construirii unei noi Catedrale în București a fost Patriarhul Miron Cristea. Încă din anul 1920, la o şedinţă festivă a Sfântului Sinod, propunerea Mitropolitului Primat al României şi chiar denumirea de Catedrală a Mântuirii Neamului au fost adoptate cu entuziasm.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut