Menu Home

Sinodalitate și autocefalie în istoria BOR (XXVI)

Statutul din 2008

  După 1990 s-au adus numeroase amendamente statutului din 1948 încât a fost nevoie în noul context social și politic de un nou statut al B.O.R. 

  La inceputul anului 2007 a intrat in vigoare noua Lege a cultelor, care prevede ca fiecare cult să îsi prezinte statutul de organizare. Termenul limită până la care trebuia prezentat acest statut era sfârșitul anului. De aceea, era necesară revizuirea Statutului din 1948, prin eliminarea unor prevederi care corespundeau în epoca respectiva, dar care deja nu se mai aplicau chiar de zeci de ani și prin adoptarea unor noi prevederi necesare societății actuale.  Întrucât vechiul statut a funcționat sub regimul care era ateist și comunist, existau prevederi care să întărească poziția Bisericii în fața statului comunist, care în prezent nu mai sunt utile.

  Asadar au fost schimbate unele prevederi sau, în unele cazuri, au fost numai amendate.

  Întrucât în Sfântul Sinod a fost o analiză profundă a statutului, articol cu articol, elaborarea noului statut s-a făcut în mai multe ședințe și ultima sedință a avut loc în luna noiembrie. Patriarhia a trimis la Guvern acest statut, pentru a se vedea dacă nu cumva unele prevederi vin în contradicție cu legislația românească și europeană. Astfel că, noul document aprobat de Sfântul Sinod prin hotărârea nr. 4768/28 noiembrie 2007, a fost recunoscut de către Guvernul României prin H.G. nr. 53/16 ianuarie 2008 și publicat în Monitorul Oficial nr. 50/22 ianuarie 2008, de la această dată intrând în vigoare (cf. articolul 203 din Statutul pentru organizarea și funcționarea BOR).

  O prevedere importantă a noului statut, care oarecum este revoluționară în Biserica Ortodoxă, este aceea că femeile majore sunt membre ale Adunării Parohiale și, drept consecință, ele pot face parte și din Consiliul Parohial, nu numai din Comitetul Parohial ca până acum, unde erau majoritare. Această prevedere nu mai există în nicio Biserica Ortodoxă.                            

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut