Menu Home

Deschiderea Triodului în Parohia Plevna

 Anul acesta, perioada liturgică a Triodului a început, în întreaga Biserică, sâmbătă seara, 8 februarie 2020, la slujba vecerniei.

 Triodul e o perioadă din anul liturgic bizantin, cuprinzând Postul Mare, urmat de Săptămâna Mare, și precedat de o perioadă pregătitoare de 3 săptămâni, ce are ca scop lăsatul secului.

 Numele acestei perioade vine de la faptul că în acest timp se cântă la utrenie doar trei ode poetice, în loc de nouă, câte se cântă peste an. 

 Cartea de cântări a acestei perioade liturgice, numită în Biserica Greciei Triodul de umilință sau mai simplu, în Biserica noastră, Triodul, oferă rugăciuni şi desfătări sufleteşti de cel mai înalt ordin. Carte de profundă meditaţie, Triodul îndeamnă la mărturisire şi cuprinde vibrante chemări şi rugăciuni de iertare către Dumnezeu şi Maica Domnului, „Acoperământul” tuturor necăjiţilor:

Uşile pocăinţei deschide-mi mie, Dătătorule de viaţă; că mânecă duhul meu la Biserica Ta cea sfântă, purtând locaş al trupului, cu totul spurcat. Ci ca un îndurat curățeşte-l, cu mila milostivirii Tale.
 
   În cărările mântuirii îndreptează-mă, Născătoare de Dumnezeu, căci cu păcate grozave mi-am spurcat sufletul și cu lenevite mi-am cheltuit toată viaţa mea; ci cu rugăciunile tale spală-mă de toată necurăţia.
 
    Stih : Miluieşte-mă Dumnezeule după marea mila Ta, şi după mulţimea îndurărilor Tale, curăţeşte fărădelegea mea.

   La mulţimea faptelor mele celor rele, cugetând eu, ticălosul, mă cutremur de înfricoşata zi a judecăţii; ci îndrăznind spre mila milostivirii Tale, ca David strig Ție; Miluieşte-mă Dumnezeule după mare mila Ta. (Triod)

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut