Menu Home

Împărtășirea spirituală

Cele 5 feluri de împărtăşire cu Hristos:
 Prima împărtășire, și cea mai importantă, este cea cu Trupul și Sângele Domnului. 
 A doua cale de împărtășire, după Marele Vasile, este împărtășirea duhovnicească pe calea rugăciunii celei gânditoare a inimii. Poți să vii în biserică și chiar dacă ești oprit de preot să te împărtășești, te poți împărtăși de o mie de ori pe zi și mai mult, pe altă cale, pe calea rugăciunii. Dacă vii în biserică și zici rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoae, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul” cu toată inima, de câte ori ai suspinat după numele lui Iisus, de atâtea ori te-ai împărtășit, ca și cel ce a luat cu lingurița Sfintele Taine. Aceasta este împărtășirea pe calea rugăciunii celei ganditoare a inimii, cu care omul poate reuși să se împărtășească de multe ori pe zi, nu numai o data, cu aceeași putere cu care se împărtășește și cel cu lingurița din Sfântul Potir. 
 Al treilea fel de împărtășire este pe calea lucrării poruncilor lui Hristos. Mântuitorul a spus să postim, ne-a arătat cum să postim; a zis să ne rugăm, ne-a arătat cum să ne rugăm; a spus să primim pe cel străin, să adăpăm pe cel însetat, să hrănim pe cel flămând, să cercetăm pe cei închiși și să iertăm pe cei ce ne greșesc. Când facem aceste porunci, ne împărtășim pe calea lucrării poruncilor lui Hristos. Și cu aceasta te poți împărtăși de multe ori pe zi, de câte ori ai lucrat poruncile lui Hristos. 
 A patra împărtășire este prin auz. Cum? Eu sunt oprit de preot de la împărtășire, fie ca sunt femeie sau bărbat. Dar merg la biserică și ascult cu evlavie Sfânta Liturghie, Apostolul, Evanghelia, Heruvicul, Axionul, și predica preotului. Dacă ascult cu evlavie cuvântul Domnului, de câte ori am luat un înțeles duhovnicesc prin auz, de atâtea ori m-am împărtășit cu Hristos. 
 Al cincilea fel de împărtășire este pe calea miridelor, a particelelor ce se scot pentru noi la Sfânta Liturghie. Din prescura a patra se scot particele pentru vii, din a cincea pentru morti. La sfârșitul Liturghiei preotul le trage în Sfântul Potir. Din aceste părticele, fine ca făina, ce s-au adăpat cu dumnezeiescul Sânge în Potir, atatea mii și milioane de suflete au primit împărtășirea și comuniunea direct cu Iisus Hristos, cu Trupul și Sângele Lui.” (Arhimandrit Cleopa Ilie)

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut