Menu Home

Numele duhurilor cerești

Trebuie ştiut că apelativul „înger” arată misiunea, nu natura. De fapt, acele duhuri sfinte, din patria cerească, sunt întotdeauna duhuri, dar nu se pot numi mereu îngeri, pentru că numai atunci sunt îngeri când, prin intermediul lor, este dată o veste.

Cei care aduc veşti obişnuite sunt numiti îngeri, în schimb, cei care vestesc cele mai mari evenimente sunt numiti arhangheli. 

Pentru aceasta, la Fecioara Maria nu este trimis un înger oarecare, ci arhanghelul Gavriil. De fapt, se cuvenea ca pentru această misiune să fie trimis un înger dintre cei mai mari, pentru a aduce cea mai mare dintre vești. 

Astfel, Mihail înseamnă: „Cine este ca Dumnezeu ?”’, Gavriil: „Puterea lui Dumnezeu” iar Rafael: „Medicamentul lui Dumnezeu”. 

Atunci când trebuie să se facă ceva care cere mare curaj și putere, este trimis Mihail, ca să se poată înțelege, din acțiune și din nume, că nimeni nu poate să actioneze ca Dumnezeu. Vechiul dușman, care, în mândria sa, a dorit să fie asemenea lui Dumnezeu spunând: „Mă voi sui în cer, îmi voi înălta tronul pe stelele lui Dumnezeu, voi deveni asemenea Celui Preaînalt” (Isaia 14, 13-14), la sfârsitul lumii va fi abandonat şi condamnat la chinul veşnic. Ei bine, el este prezentat în luptă cu arhanghelul Mihail, aşa cum este spus de Ioan: S-a făcut un război în cer: „Mihail şi îngerii săi s-au luptat cu balaurul”(Ap 12,7). 

La Maria este trimis Gavriil, care este numit „Puterea lui Dumnezeu”; el venea ca să-L vestească pe Cel care a voit să apară în umilință pentru a elimina puterile rele ale văzduhului. Aşadar, trebuia să fie vestit de „Puterea lui Dumnezeu” cel care venea ca Domn al oştirilor şi războinic puternic. 

Rafael, aşa cum am spus, înseamnă „Medicamentul lui Dumnezeu”. De fapt, el a atins ochii lui Tobia, i-a tratat, şi a alungat întunericul orbirii sale. Aşadar, pe bună dreptate, a fost numit „Medicamentul lui Dumnezeu” cel care a fost trimis să facă vindecări. (Sf Grigorie Dialogul)

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut