Menu Home

Copil de preot în anii `40, repere de arheologie sentimentală (I)

Profesorul Vasile Constantin- MAO, fiul, în curând octogenar, al părintelui Mihai Constantin, pune la dispoziția cititorilor site-ului nostru prețioase amintiri ale copilăriei trăite în perioada anilor 40- 50 ai secolului trecut. Specific oricăror amintiri din copilărie, în textele ce vor urma sunt puse în lumină aspecte ale vieții casnice, jocuri și jucării copilărești, atmosfera satului, suprapuse uneori dureros peste dimensiunea vieții adulților, cea în care timpul nu mai are răbdare.

„Prima amintire, în care vag și nebulos m-am revăzut peste decenii mic copil, a fost noaptea cutremurului din `40, impresionat probabil de zarva și speriatura celor din jur la hurducaielile pamântului, răscolit din strafunduri de cine stie ce uriaș supărat să suporte pe umeri atâta amar de lume. Mă văd în imaginație micuț, de 3-4 anișori, trezit din somn (cutremurul producându-se noaptea), în brațele unui părinte, și neînțelegând ce se întâmplă, uitându-ne speriați să nu se dărâme casa.”

Cutremurul din 1940 a fost un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, produs la ora 3:39 dimineața, pe data de 10 noiembrie 1940, cu epicentrul în zona Vrancea, la o adâncime de circa 133 km. A fost primul mare cutremur din România contemporană, având o durată de 45 de secunde. Efectele lui au fost devastatoare în centrul și sudul Moldovei, dar și în Muntenia (Wikipedia [https://ro.wikipedia.org/wiki/Cutremurul_din_1940_(România)] )

În însemnările din cărțile de cult ale bisericii Plevna, cântărețul Gheorghe I. Nichifor consemnează: „Luna noembre 10/ ora 4 noaptea sau cutremurat pământul Gh. I N”

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut