Menu Home

Aniversarea unei mari personalități a satului nostru

Profesorul și antrenorul emerit Vasile Constantin- MAO, a depășit de curând vârsta de 80 de ani. La mulți ani! Viața sa, împlinirile sale ca pedagog și antrenor de rugby, așa cum însuși mărturisește, au fost mereu puse sub ocrotirea lui Dumnezeu, prin rugăciunile părinților săi- preotul Mihail și preoteasa Maria Constantin. „ Profesional, am convingerea că ceva mult mai mult decât atenția și tactul meu pedagogic, adică rugăciunile părinților, m-au ferit de accidente într-o muncă asiduă la performanța sportivă la care am angrenat mii de tineri, într-un sport extrem (jocul de rugby – în care contactul intempestiv poate fi frecvent cauzator de grave accidente). Pronia cerească m-a ferit de grave incidente în mii de acțiuni la mare și la munte, în țară și străinătate, cu grupe mari de tineri sănătoși și zburdanici. Într-un grup mare oricând se gasește unul neatent sau ce bravează, uneori expus fatal în rătăcire! I-am adus pe toți părinților lor, întregi cum îi luasem dar imens fortificati fizic și moral, înzestrați cu aspirații și deprinderi sănătoase de viață. De exemplu: Într-un cantonament de pregătire la Izvorul Mureșului un exercitiu era și alergare pe șosea – cu o bună instruire și disciplină de respectare a regulilor în asemenea situație. Numai că de la un tractor, ce venea din sens opus, se desprinde „nebună” remorca care intră în plin în șirul de sportivi: 5 inși sunt loviți și târâți în șant. Doar unul singur a avut o rană ușoara la un picior, sportivii trecând de marea sperieturaă, reluând alergarea. Oare n-a fost o minune? ” În astfel de coordonate spirituale s-a construit o carieră pedagogică de excepție:

Înființeaza CSS Locomotiva București, clubul la care va atinge cele mai importante rezultate din carieră. Ca antrenor sau în calitate de coordonator a câștigat 11 titluri nationale la juniori, dintre care 8 consecutiv (1977-1984), ceea ce reprezintă un record national. Mai mult, în Marea Britanie se înființează un turneu sportiv special pentru a fi invitată echipa sa, CSS Locomotiva.

Cărți publicate:”Rugby, pregatirea copiilor si juniorilor” (1985), „Exercitiile fizice in tratamentul reumatismului articular” (1989), „Rugby – specializarea posturilor” (2002), „Rugby – tehnica si tactica” (2004), Bucurii și tristeți în rugbyul românesc (2008).

Tonusul său psihic și fizic, aplecarea intensă spre viața de credință, bucuria familială cu care îi este binecuvântată viața de octogenar sunt semne evidente de har și dar ale unui suflet tânăr ce rodește asupra trupului o îmbătrânire plină de frumusețe.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut