Menu Home

Cântări de laudă și mulțime de făclii

Împlinind Preasfânta Fecioară Maria vârsta de trei ani, sfinții ei părinți Ioachim și Ana au adus-o pe ea de la Nazaret la Ierusalim spre a o închina slujbei Templului, așa cum făgăduiseră lui Dumnezeu mai înainte de nașterea ei. De la Nazaret la Ierusalim se mergea cale de trei zile, dar Sfinților Părinți Ioachim și Ana calea aceasta nu le-a părut deloc împovărătoare, căci ei mergeau să împlinească o lucrare foarte plăcută lui Dumnezeu. La Ierusalim s-au strâns multe rudenii ale Sfinților Părinți care au dorit să fie de față la această mare sărbătoare, la care nevăzut participau cu bucurie și îngerii cei din cer. Procesiunea de mergere la Templu era condusă de fecioare ce purtau în mâini făclii aprinse. După ele venea Preasfânta Fecioară, având de o parte pe tatăl său iar de cealaltă, pe maica sa. Fecioara era îmbrăcată în strai de o bogăție și strălucire imperiale, așa cum se și cuvenea Fiicei Împăratului și Miresei lui Dumnezeu (Psalmul 44:13-15). În urma lor veneau mulțimea rudeniilor și prietenilor, toți purtând în mâini făclii aprinse. (Sinaxar)

  La sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie, conform descrierii evenimentului petrecut acum mai bine de 2000 de ani, credincioșii prezenți la biserică au ținut în mâini făclii aprinse în timpul citirii acatistului.

Pe cea mai aleasă din toate neamurile, pe Sfânta Pruncă ce se aduce astăzi de Sfinții săi Părinți în Biserica Domnului și se așază în Sfânta Sfintelor, spre sălășluirea Împăratului tuturor, cu cântări de laudă și cu mulțime de făclii să o întâmpinăm.

Această ducere a pruncii Maria a templu, pentru slujirea Domnului, a pregătit trupul său, dar mai ales sufletul său, pentru a-L primi pe Fiul lui Dumnezeu, așa precum și creștinii aprinzând lumânări cred, se roagă, fac fapte de milostenie, ca în perioada postului să umble în lumină, făcând faptele luminii, ca să fie fiii luminii.

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut