Menu Home

Domnul a preferat pescarii. Sfântul Andrei în Evanghelie

 Apostolul Andrei era fratele lui Simon Petru şi ca şi el pescar la Capernaum, unde imigraseră amândoi din Betsaida natală. Domnul Iisus, după cum o demonstrează profesiile exercitate de cei doisprezece apostoli, i-a preferat pe pescari, chiar dacă în cadrul colegiului apostolic agricultorii sunt reprezentaţi de Iacov cel Mic şi de fratele său Iuda Tadeu, iar comercianţii şi afaceriştii sunt onoraţi de prezenţa lui Matei. Dintre cei doisprezece, primul care a fost luat de la pele liniştite şi pline de peşti ale lacului Tiberiadei pentru a fi desemnat cu titlul de „pescar de oameni” a fost tocmai Andrei, ce era împreună cu Ioan ucenic al Sf Ioan Botezătorul.

 Cei doi răspunseseră deja apelului Botezătorului, al cărui strigăt îi smulsese din liniştita viaţă cotidiană pentru a se pregăti la iminenta venire a lui Mesia. Când austerul profet Li l-a arătat, Andrei şi Ioan s-au apropiat de Iisus şi cu o mişcătoare simplitate s-au limitat să-L întrebe: „Unde locuieşti?”, semn evident că în inima lor făcuseră deja marea alegere.

 Andrei a fost şi primul care a adus noi ucenici pentru Învăţător: „Andrei l-a întâlnit mai întâi pe fratele său Simon şi i-a zis: L-am aflat pe Mesia. Şi l-a dus la Iisus”. De aceea Andrei ocupă un loc de frunte în lista apostolilor: evangheliştii Matei şi Luca îl aşează pe locul al doilea după Simon Petru.

 În afară de chemare, Evanghelia se referă la apostolul Andrei încă de trei ori: la înmulţirea pâinilor, când prezintă băiatul cu câteva pâini de orz şi puţini peşti; când se face intermediarul dorinţei străinilor adunaţi la Ierusalim de a fi prezentaţi lui Cristos şi când prin întrebarea sa face ca Mântuitorul să predice sfârşitul Ierusalimului. (Luigi Giovannini)

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut