Menu Home

În biserică se face transparentă şi lucrătoare prezenţa şi puterea lui Hristos

Maslul se face de obicei cu participarea mai multor credincioşi, care se roagă şi ei concomitent cu preoții. Din această largă comuniune, din acest semn al dragostei pe care i-l dau mai mulţi semeni în starea lui de boală şi neputinţă, bolnavul prinde de asemenea putere de refacere trupească şi sufletească.

Însăşi săvârşirea acestei Taine de către mai mulți preoți (de şapte, sau măcar de doi) manifestă voinţa Bisericii de a pune mai multe forţe ale ei în mişcare, prin comuniunea în rugăciune şi în dragoste, pornirea mai multora de a scăpa un membru al ei de situația de neputinţă și de durere în care se află. Mai ales la boală simte omul trebuința simpatiei şi a comuniunii, mai ales în această ocazie se adevereşte cum omul slăbit prinde putere din dragostea mai multora.

Dar această comuniune îi dă puteri omului nu numai prin ceea ce are omenesc în ea, ci în primul rând prin faptul că toţi cei ce vin şi intră într-o comuniune cu semenul lor bolnav, vin cu credinţa în Hristos, Care a vindecat toată boala şi neputința, a biruit moartea, a vindecat pe unii oameni pentru rugăciunile altora și a spus că unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Lui, adică în credinţa în El și în dragostea între ei, este şi El în mijlocul lor. Ei îl ajută pe cel bolnav numai pentru că fac transparentă şi lucrătoare, prin credinţa şi rugăciunea lor, prezenţa şi puterea lui Hristos, numai pentru că înlesnesc comuniunea bolnavului cu Hristos prin credinţa lui, întărită de credinţa lor.

Ca în toate Tainele, tot aşa şi în această Taină comuniunea cu preotul şi cu alți semeni ne ajută să intrăm în comuniune cu Hristos. (D. Stăniloae)

Vineri, 5 august 2022, în biserica parohială s-a oficiat Taina Sfântului Maslu pentru creștinii suferinzi.

 

Categories: Articole

plevna

Sari la conținut